Fudbal na granici izdržljivosti

Fudbal na granici izdržljivosti

Povodom, u poslednje vrijeme, primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova,...

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

Na vanrednoj generalnoj skupštini FIFPro-a održanoj 19. i 20. juna bilo je prisutno 65...

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), tradicionalno, šestu godinu zaredom,...

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

21 – 22.maj 2019 u Madridu je održana Generalna skupština evropske divizije FIFPro-a....

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

3 – 5.april 2019. FIFPro je bio domaćin trodnevne Konferencije o profesionalnom razvoju...

 • Fudbal na granici izdržljivosti

  Fudbal na granici izdržljivosti

  Monday, 19 August 2019 00:52
 • U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  Sunday, 30 June 2019 11:20
 • Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Tuesday, 28 May 2019 22:09
 • GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  Sunday, 26 May 2019 21:00
 • U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  Monday, 08 April 2019 20:34

STEFAN MUGOŠA, NAJBOLJI STRIJELAC NAŠE REPREZENTACIJE U LIGI NACIJA - PRONAŠAO SEBE u Južnoj Koreji

Kajzerslautern, Aue, Minhen 1860, Karlsrue...

Dugo je Stefan Mugoša tražio sebe po Evropi. Nije da nije postizao golove, često je znao i da bljesne nekim fantastičnim potezom, ali mu je nedostajao kontinuitet igara - ono što je potrebno svakom pravom golgeteru. Veliki potencijal dokazivao je povremeno i u reprezentaciji Crne Gore - dva gola Poljacima u prošlim kvalifikacijama, od kojih je jedan bio pravo remekdjelo, „makazicama”, u Varšavi, pa majstorija protiv Turske u prijateljskom meču...

U potrazi sa minutažom u klubu, za sredinom u kojoj će potpunosti pokazati kvalitet koji posjeduje, Mugoša je krenuo istočno - preko moldavskog Šerifa iz Tiraspolja, gdje je dobio minute u grupnoj fazi Lige šampiona prošle sezone, pa sve do Dalekog istoka, korejskog Inčon junajteda. U Južnoj Koreji se, napokon, pronašao fudbalski - toliko da mu se ne mrda nazad, u Evropu. Barem ne za sada...- Kada se javio Inčon junajted, čuo sam se sa Dejanom Damjanovićem, koji je legenda u Koreji. Bukvalno mi je rekao - ‘dolazi’! Kazao mi je da se radi o ozbiljnoj ligi, sa sjajnim stadionima, navijačima, o ozbiljnoj zemlji prije svega, gdje poštuju strane igrače - priča Mugoša u razgovoru za „Fer igru”. Godinu kasnije, samo je dobio potvrdu koliko je bila dobra Damjanovićeva preporuka - Mugoša je završio sezonu sa 19 golova na 35 utakmica, kao najbolji strijelac tima i treći najbolji strijelac lige, i najzaslužniji je što je Inčon junajted izborio opstanak u ligi. Najveće priznanje dobio je, međutim, kolo prije kraja, kada je izabran za najboljeg novajliju korejske K-lige! Azija prija Stefanu Mugoši...

- Odlazak u Južnu Koreju bio je veliki izazov za mene, nešto potpuno novo. Od prvog dana je sve išlo svojim tokom, najbolje moguće. Osjetio sam i pravu ‘konekciju’ sa navijačima, što je bilo od velikog značaja i dalo mi je pravi vjetar u leđa. Iznad svega - došao sam spreman i u dobroj formi, željan dokazivanja. Sve su to faktori koji su uticali da odigram najbolju sezonu u karijeri - ističe Mugoša. Inčon junajted bio je i prvi klub u Koreji 37-godišnjeg Dejana Damjanovića, nekadašnjeg crnogorskog reprezentativca. Preko Seula, do Suvona - Boske je preko 150 golova stekao status božanstva u Južnoj Koreji. Može li Mugoša da mu se približi? - On je ovdje neprevaziđen i ne gajim iluzije - igrajući za Seul davao je preko 20 golova svake sezone, ono što su Ronaldo i Mesi u Evropi, Damjanović je bio u Koreji. Mislim da ne pretjerujem, toliko je popularan... Da bi dostigao njegovu slavu, Mugoša, za početak, treba da ostane u Koreji... - Nas često porede, po stilu igre, golovima... I čast mi je zbog toga, ja gradim svoj put, skoncentrisan sam na sebe. Vidjećemo šta će biti, godine su predamnom. Mugoša vjerovatno ostaje u Koreji... - Za sada ne razmišljam o povratku u Evropu. Lijepo mi je u Aziji, snašao sam se i u fudbalu i u životu, sve mi prija. Imam još godinu ugovora sa Inčonom, vidjećemo šta će biti. Naravno, ako dođe neka neka dobra ponuda, otvoren sam za sve opcije - zaključuje Stefan Mugoša.

Fudbalski savez Crne Gore proglasio najbolje u 2018

 

Na svečanoj ceremoniji koju organizuje Fudbalski savez Crne Gore održanoj 26.decembra 2018.godine u hotelu „Hilton”, defanzivac Atletika iz Madrida i naše najbolje selekcije Stefan Savić proglašen je za najboljeg igrača Crne Gore. Savić je ovo priznanje dobio po treći put zaredom.U konkurenciji igrača koji nastupaju u Telekom 1. CFL priznanje je dobio je Stefan Lončar, vezista Sutjeske. Kapiteni i treneri prvoligaških klubova nagradili dodijelili su mu 40 bodova, dok je drugoplasirani Igor Vujačić imao 36 bodova a treeplasirani Ćetković 21.

Trofej namijenjen najuspješnijem treneru pripao je Nikoli Rakojeviću koji je pretodne sezone osvojio šampionsku titulu sa ekipom Sutjeske i koji je polovinu tekuće sezone sa ekipom iz Nikšića završio na prvom mjestu tabele.

Komisija za omladinski fudbal FSCG za najperspektivnije igrače naše zemlje proglasila je glmana Barselone Lazara Carevića, napadača Zete Nikolu Krstovića i vezistu Budućnosti Petra Vukčevića.

Nagrada namijenjena najboljem igraču Futsala pripala je MIlovanu Draškoviću koji sa velikim uspjehom brani boje KMF Titograd i reprezentacije Crne Gore.

Plakete povodom srebrnog jubileja uručene su Stefanu Mugoši, Branku Boškoviću, Nikoli Vukčeviću i Marku Simiću koji su upisali više do 25 nastupa u dresu sa državnim grbom

Trofej namijenjen najboljem igraču Crne Gore tokom prethodnih godina osvajali su Mirko Vučinić (sedam), Stevan Jovetić (dva) i Marko Baša (jedan).

Održana Generalna skupština FIFPro-a u Rimu

Od 27. do 29.novembra 2018.godine u Rimu održan je Kongres FIFPro-a . Tokom trodnevnog skupa , na kojem su prisustvovali delegati iz gotovo 70 zemalja, pored redovnih tema, bilo je riječi o značaju uvođenja novih tehnologija u fudbalu, zdravlju i zaštiti fudbalera i anti-doping strategiji.
Kako je ocjenjeno, uvođenje VAR tehnologije na Svjetskom prvenstvu imalo je pozitivan efekat u pravcu minimiziranja mogućnosti sudijske greške koja može uticati na ishod utakmice, ali je skrenuta pažnja da primjena novih tehnologija mora biti jasno regulisana i u svrsi unaprijeđenja igre. S druge strane nekontrolisana primjena tehnologije mogla bi dovesti do zloupotrebe u cilju neovlaštenog prikupljanja podataka.
Istaknuto je jasno opredjeljenje FIFPro-a, da poštujući komercijalne aspekte ovog sporta, neophodno je uzeti u obzir fizičke i psihičke limite fudbalera. Konstatno uvođenje novih takmičenja i samim tim povećanje broja utakmica sve više opterećuje i iscrpljuje igrače, koji imaju sve manje vremena za odmor i oporavak.
Delegati su bili saglasni da borba protiv dopinga u sportu je jedan od osnovnih stubova njegovog integriteta, ali FIFPro ima zamjerki na proceduru donošenja pravilnika odnosno Kodeksa Svjetske asocijacije za borbu protiv dopinga, gdje se traži veća uključenost predstavnika vrhunskog sporta.
Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore, predstavljali su predsjednik Željko Janović i generalni sekretar Vladimir Krsmanović.

Održan sastanak Odbora za sektorski socijalni dijalog u profesionalnom fudbalu.

23. novembra 2018. održan je sastanak Odbora za sektorski socijalni dijalog u profesionalnom fudbalu u čijem radu učestvuju predstavnici FIFPro-a, UEFA, ECA(Evropsko udruženje klubova) i EPFL (Evropsko udruženje profesionalnih liga). Teme o kojima se raspravljalo obuhvatale su okvir za primjenu Sporazuma socijalnih partnera, radni status, zaštitu i zdravlje na radu fudbalera, disciplinska pravila, zaštitu maloljetnih lica u fudbalu. Sastanak je održan pod pokroviteljstvom Evropske komisije. SPFCG je na sastanku predstavljao Vladimir Krsmanović, generalni sekretar.