Druga kontrolna utakmica na Trening kampu 2018

Druga kontrolna utakmica na Trening kampu 2018

SPFCG : FK Krupa Ekipa sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore- igrači bez ugovora odigrala...

Prva kontrolna utakmica u okviru Trening Kampa 2018

Prva kontrolna utakmica u okviru Trening Kampa 2018

SPFCG : MLADOST, Lučani Ekipa sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore- igrači bez ugovora...

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O MEĐUNARODNOM KALENDARU MEČEVA

OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O MEĐUNARODNOM KALENDARU MEČEVA

Gotovo polovina reprezentativaca koji igraju 50 ili više utakmica tokom sezone su...

TRENING KAMP ZA IGRAČE BEZ UGOVORA 2018

TRENING KAMP ZA IGRAČE BEZ UGOVORA 2018

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore, u sklopu FIFPro Projekta, organizuje TRENING KAMP za...

 • Druga kontrolna utakmica na Trening kampu 2018

  Druga kontrolna utakmica na Trening kampu 2018

  Sunday, 15 July 2018 21:35
 • Prva kontrolna utakmica u okviru Trening Kampa 2018

  Prva kontrolna utakmica u okviru Trening Kampa 2018

  Sunday, 15 July 2018 21:28
 • OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O MEĐUNARODNOM KALENDARU MEČEVA

  OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA O MEĐUNARODNOM KALENDARU MEČEVA

  Monday, 11 June 2018 21:37
 • TRENING KAMP ZA IGRAČE BEZ UGOVORA 2018

  TRENING KAMP ZA IGRAČE BEZ UGOVORA 2018

  Sunday, 03 June 2018 22:57

Kursevi za trenere

Karijera profesionalnog fudbalera nosi sa sobom brojne izazove, uspone i padove, radosti i razočarenja, što je uostalom slučaj i sa drugim profesijama. Ali postoje stvari koje izdvajaju sportiste, pa još ako se bave najpopularnijim od njih – fudbalom, za koje ne možemo reći da su prisutne, makar ne na taj način, u ostalim sportovima. Dok su aktivni igrači, njima se kliče, za njih se navija, ili ih zapljuskuju salve zvižduka ukoliko nastupaju protiv našeg omiljenog tima, ali i tada svi, bez obzira za koga navijaju iskazuju divljenje i poštovanje za fudbalska umijeća onih najboljih bez obzira u kojem timu igrali. Ni u jednoj profesiji nećete naići da je neki sedamnaestogodišnjak u centru medijske pažnje jer svojim nastupima najavljuje buduću veliku karijeru, i od tada je svaki njegov potez pod lupom pažnje, kao što je slučaj sa fudbalerima. Uostalom to je „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, koja je, moramo se složiti, odavno prevazišla ono „sporedna“ i to ne samo za one koji profesionalno igraju fudbal i hrane svoje porodice igrajući fudbal. Ovdje dolazimo do još jednog važnog aspekta koji odvaja karijere fudbalera, sportista uopšte i onih koji svoj hljeb zarađuju u nekoj drugoj profesiji. Karijera fudbalera se uglavnom završava u srednjim tridesetim, često i ranije. Dolaze nove generacije, pažnja fudbalske javnosti, i ne samo fudbalske je usmjerena je na neke „nove klince“, a fudbaler koji završava karijeru nalazi se na još jednoj životnoj prekretnici. Samo što su tada životne okolnosti drugačije. Porodične obaveze su veće, i treba naći posao i izdržavati porodicu. To nije lako ni u nekim mnogo razvijenim i bogatijim sredinama. Prema podacima FIFPro-a, manje od 1% profesionalnih fudbalera u Evropi obezbijedi egzistenciju tokom aktivne karijere. Neki kojima to pođe za rukom, nakon što „okače kopačke o klin“ ne snađu se u novim životnim okolnostima i za kratko vrijeme ostanu bez novca. Šta onda reći za crnogorske fudbalere? Pogotovo za one koji tokom karijere ne uspiju da pronađu inostrani angažman i materijalizuju svoje umijeće u nekom od bogatijih evropskih klubova. U velikom broju slučajeva sa upisanim minimalnim radnim stažom, sa karijerom u koju su uložili sve što su umjeli i znali, automatski spadaju u kategoriju teže zapošljivih lica, ukoliko u ovom vremenu ekonomske krize postoji uopšte drugačija kategorija. Jedno od strateških opredijeljenja Sindikata profesionalnih fudbalera u saradnji sa FIFPro-om  je razvijanje Projekta „Druga karijera“. Razviti program edukacije, savjetovanja i prekvalifikacije je zahtjevan posao, ali se nadamo da ćemo svi zajedno doći i do tog cilja.

Jedna od pozitivnih aktivnosti koja zaslužuje sve pohvale, a koja već postoji u našoj zemlji su kvalitetni programi i kursevi za fudbalske trenere u organizaciji Fudbalskog saveza Crne Gore, koji se već godinama uspješno sprovode i veliki je broj onih koji su nakon okončanja aktivnog igranja, sa trenerskom diplomom našli dalje angažmane u nekom od domaćih ili inostranih klubova. Naravno, sama diploma nije garant pronalaženja posla, kao što to nijesu ni diplome iz drugih oblasti, ali je svakako važan preduslov za uspješniju realizaciju „druge karijere“.  Na internet stranici FSCG naći ćete potrebne informacije o programima za licenciranje, pa ko zna, možda i neko od vas koji već razmišljate o okončanju aktivne karijere, poput mnogih vaših prethodnika nađe svoje mjesto pod „fudbalskim suncem“ u ulozi trenera. 

SlikaCRNOGORSKI TRENERI U ĐENOVI NA SEDMODNEVNOJ STUDIJSKOJ POSJETI SAMPDORIJI

ODRŽAN SASTANAK SA KAPITENIMA CRNOGORSKIH KLUBOVA

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) održao je sastanak sa kapitenima i predstavnicima igrača prvoligaških klubova, na kojem je bilo je riječi o aktuelnoj situaciji u našim klubovima po pitanju radno-pravnog statusa igrača i redovnosti isplate zarada.

Kako je saopšteno iz SPFCG, sastanak je obilježila živa diskusija na osnovu čijih zaključaka će Sindikat definisati dalje prioritete u radu.

Na sastanku je, takođe, formirano Radno tijelo za informisanje i komunikaciju, čiji će zadatak biti održavanje redovne dvosmjerne komunikacije Sindikata sa članstvom. Predstavljeni su i novi servisi koje će SPFCG omogućiti članstvu u narednom periodu, kao i akcije u vezi projekata o kojima će biti više riječi nakon realizacije početne faze istih.

„Crnogorskom fudbalu je potreban snažan i dobro organizovan Sindikat, a najpotrebniji je nama igračima. Volio bih da nemamo problema i samim tim ni potrebe da se često obraćamo sindikatu za pomoć, ali uzimajući obzir vrijeme u kojem radimo i živimo i način na koji funkcioniše naš klupski fudbal to je malo vjerovatno. Sindikat nam može pomoći samo ako mi pomognemo njemu na način što ćemo biti jedinstveni i solidarni. Svaki igrač mora u sindikatu prepoznati zajednički interes, i samo kroz zajedničko djelovanje može se ostvariti i lični interes“, rekao je Dejan Ognjanović, koji je na sastanku predstavljao FK Sutjesku.

„Zadovoljstvo mi je što smo na sastanku imali kvalitetnu raspravu i dobar odziv igrača. Pogotovo mi je drago što su aktivno učešće uzeli i iskusniji igrači, poput Ognjanovića, koji je kroz internacionalnu karijeru već imao iskustva aktivne saradnje sa Sindikatom, i dobro je upoznat koliko ta saradnja može biti na dobrobit igrača. Smatram da upravo igrači poput njega mogu pomoći mlađim kolegama. Ovakvi sastanci su nam potrebni, i puno nam je lakše kada igrači direktno iznesu probleme i izazove sa kojima se suočavaju, a mi smo tu da im pomognemo koliko god možemo. Važno je da smo složni i jedinstveni, a onda je do ciljeva lakše doći.“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

JOŠ JEDAN UDARAC ZA CRNOGORSKI FUDBAL

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore najsnažnije osuđuje ponašanje pojedinaca koji vandalskim postupcima nanose štetu našem fudbalu, i krajnje je vrijeme da se zauzme jasan stav i nađe način da se huligani uklone sa naših stadiona i da ružna slika, poslata našoj i međunarodnoj javnosti u petak zauvijek prestane.

 Drastične kazne za pojedince bile bi primjerena mjera i zbog preventivnog dejstva, ali da bi se to postiglo potrebno je uraditi  mnogo više – od izmjena zakona do tehničke opremljenosti stadiona.

 Sadašnja zakonska rješenja treba dopuniti  po ugledu na iskustva zemalja koje su već preduzele djelotvorne mjere u suzbijanju huliganstva na stadionima. Jednostavno, mora svakome biti jasno da za počinjeno nedjelo mora odgovarati.

 Mnogi sada nalaze propuste u organizaciji meča i imaju razne predloge, ali  treba biti realan i sagledati u kakvom je stanju naš najveći stadion.  Svakome je jasno da ne ispunjava kriterijume za održavanje važnih međunarodnih utakmica, i da ga je gotovo nemoguće obezbijediti na adekvatan način. Dodatna tehnička oprema bi podigla bezbjednost na stadionu, ali pitanje je da li bi i to bilo dovoljno? 

 Uzimajući u obzir činjenicu da fudbal ima mnogo ljepših strana, i da je višestruko vratio Crnoj Gori sve što je uložila u njega, mišljenja smo da bi izgradnja novog, modernog stadiona bila jedino dugoročno rješenje.  Realizacija takve investicije bi bila nemoguća bez  pomoći Države, i bez obzira na nezavidnu finansijsku situaciju, vjerujemo da bi se takva investicija isplatila, pogotovo gledajući širi kontekst ekonomskih efekata takve investicije.

 Moramo da kažemo da nam je žao ne samo zbog onih istinskih ljubitelja fudbala u Crnoj Gori, već i naših reprezentativaca i članova Stručnog štaba, koji su dali sve od sebe da predstave našu zemlju u najljepšem svijetlu. Ponosili smo se našom reprezentacijom, i mi u sindikatu više puta isticali da je to jedna od rijetkih svijetlih tačaka crnogorskog fudbala, ponosili smo se našim navijačima, njihovim bodrenjem „hrabrih sokola“, poštovanjem himni gostujućih reprezentacija, ali nažalost postupci pojedinica su urušili ono što se dugo i mukotrpno gradilo.

SPFCG podrzava akciju policije

SPFCG nije iznenađen ovakvom akcijom policije,  jer su ove utakmice bile pod lupom javnosti i  s obzirom da je to bilo pod nadleznoscu policije čekao se momenat kad će se oglasiti.  SPFCG apsolutno podržava akciju policije, jer se naša organizacija zalaže za čist fudbal. Bez želje da nekome presuđujemo, poručujemo da fudbaleri koji su pod istragom ne mogu da računaju na našu pomoć.

Ističemo neophodnost preventivnog djelovanja, a to se prvenstveno odnosi na  redovno izmirivanje obaveza kluba prema igracu i odavno upozoravamo da poslovanje crnogorskih klubova vodi praktično u propast i dovodi do ovakvih situacija.

Kao sto je poznato, kod nas i u okruzenju, klubovi ne stoje finansijski dobro i upravo je to jedan od razloga zašto pojedine grupe pokušavaju da dođu lakše i brže do cilja. Fudbaler koji ima redovna primanja, i koji je  zadovoljan,  manje je podložan uticajima kriminalnih struktura. U suprotnom, igrače je lakše nagovoriti da budu dio prljavih poslova, jer sit i gladan ne razmisljaju isto.

Ne želimo da samo igrači ispaštaju, jer oni ne mogu sami da urade ništa. Oni jesu izvršioci posla, i ako su krivi neka odgovaraju, ali namještanje utakmica je proces u kome učestvuje više ljudi, čak i organizacija.

Kampanja protiv namjestanja utakmica se vodi već nekoliko godina i sve krovne svjetske organizacije su ukljucene zajedno sa Interpolom u resavanju ovog problema, tako da očekujemo da ce ovoga biti sve manje.

Fudbalski Savez Crne Gore je napravio pozitivan iskorak time sto je prije par godina inicirao izmjene krivicnog zakonika da bi se ovakva djela sankcionisala, što je SPFCG pozdravio..

Sve organizacije koje su vezane za fudbal treba da blisko saradjuju u resavanju ovog problema, jer međuinstitucionalna je neophodna u rješavanju bilo kojeg sistemskog problema, pa i ovog.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016