OBJAVLJENI REZULTATI GLASANJA ZA NAJBOLJI ŽENSKI TIM SVIJETA – FIFPro WORLD XI

OBJAVLJENI REZULTATI GLASANJA ZA NAJBOLJI ŽENSKI TIM SVIJETA – FIFPro WORLD XI

Na Međunarodni dan žena - 8.mart, FIFPro ponosno predstavlja novi Women’s World XI, ženski...

Preminuo Davide Astori

Preminuo Davide Astori

Kakva tragedija - Davide Astori, kapiten Fiorentine, iznenada je preminuou noći između subote I...

Održana Vanredna skupština Evropske divizije FIFPro

Održana Vanredna skupština Evropske divizije FIFPro

20. i 21.februara održana je Vanredna skupština Evropske dicvizije FIFPro u sjedištu...

SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) stao je u zaštitu Argentinca Havijera...

ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

Godišnji Kongres FIFPro-a održan je ove godine od 5.do 7.decembra u Kairu, Egipat. Na...

 • OBJAVLJENI REZULTATI GLASANJA ZA NAJBOLJI ŽENSKI TIM SVIJETA – FIFPro WORLD XI

  OBJAVLJENI REZULTATI GLASANJA ZA NAJBOLJI ŽENSKI TIM SVIJETA – FIFPro WORLD XI

  Friday, 09 March 2018 09:44
 • Preminuo Davide Astori

  Preminuo Davide Astori

  Tuesday, 06 March 2018 16:58
 • Održana Vanredna skupština Evropske divizije FIFPro

  Održana Vanredna skupština Evropske divizije FIFPro

  Sunday, 25 February 2018 16:57
 • SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

  SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

  Thursday, 18 January 2018 08:29
 • ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  Tuesday, 12 December 2017 20:30

SPFCG na FIFPro Seminaru o edukaciji igrača

Šta nakon okončanja aktivne karijere?

Predstavnici sindikata profesionalnih fudbalera iz evropskih zemalja su učestvovali na trodnevnom seminaru u Amsterdamu, gdje su učesnici razmjenjivali ideje i iskustva, predstavljali primjera dobre prakse, a sve u cilju izrade buduće strategije edukativnih aktivnosti. Aktivnosti na edukaciji članstva se sve više nameću kao jedan od prioriteta u radu sindikata.Fudbalske karijere su kratke, a prema istraživanjima, manje od 1% profesionalnih fudbalera u Evropi, uspjeva da obezbijedi egzistenciju nakon okončanja aktivne karijere. Šta onda reći za crnogorske fudbalere? Prije svega, za veliku većinu koja tokom karijere ne napravi neki unosniji inostrani angažman, i koji često nakon što „okače kopačke o klin“, nađu se u teškoj situaciji, sa malim šansama da pronađu pristojan posao od koga bi mogli izdržavati porodicu.

 Neki sindikati iz razvijenih evropskih zemalja već imaju ustaljenu praksu organizovanja različitih vidova edukacije za svoje članstvo. Na seminaru su, između ostalog, predstavljene i platforme koje primjenjuju sindikati iz Švajcarske i skandinavskih zemalja, a tiču se prvenstveno prikupljanja online baze podataka sa upustvima za izradu CV i aplikacije za traženje posla, kao informativnog deska koji članovima omogućava pristup korisnim informacijama o različitim mogućnostima edukacije, ali i podacima vezanim za tržište rada.

„Razmjenjen je veliki broj informacija i učesnici su radeći u grupama pokušavaju da kreiraju planove za budućnost“, izjavila je Frederik Vinija, direktor za međunarodne odnose FIFPro-a. „Prisutan je veliki disparitet u resursima sa kojima raspolažu naše članice. Na primjer, Sindikat iz Crne Gore na ovom polju ne može raditi iste stvari kao Sindikat iz Engleske, jer ovi drugi imaju neuporedivo više finansija i iskustva, ali s druge strane naša članica iz Crne Gore uz absorbovane informacije i kreativnost može naći način da primjeni znanje i ideje koje smo ovdje zajedno razmjenjivali.“, zaključila je Vinija.

 „Različite su mogućnosti i sredstva, ali ciljevi su isti – pomoći igračima u profesionalnoj orjenatciji nakon karijere. Kao Sindikat iz zemlje koja još nije članica EU, imamo ograničenja po pitanju prava korištenja određenih  EU fondova koji bi omogućili i našim članovima da konkurišu za prijem na FIFPro Online Akademiju. Sa druge strane u sklopu najavljene FIFpro  strategije, ići ćemo u pravcu organizovanja edukacije za naše članove kod certifikovanih provajdera obrazovanja, a sve u cilju povećanja zapošljivosti igrača nakon okončanja aktivne fudbalske karijere.“, istakao je Vladimir Krsmanović, sekretar za međunarodna pitanja i predstavnik  SPFCG na Seminaru u Amsterdamu.

Na seminaru je takođe diskutovan način selekcije za predstojeći semestar na FIFPro Online Akademiju. Rok za prijavu je 1.maj, a Univerzitetski koledž iz Danske će izvršiti selekciju visoko motivisanih studenata, koji ispunjavaju neophodne kriterijume za prijem. Po riječima Markusa Juhole, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Finske, CV baza podataka može biti koristan alat prilikom aplikacije.

FIFPro i Sindikat profesionalnih fudbalera najavljuju pokretanje kampanje #GameChangers

Globalna inicijativa sa ciljem promovisanja održivije i inkluzivnije vizije fudbala

Podgorica, 13.januar 2016.god – FIFPro, sindikat koji predstavlja 65.000 profesionalnih fudbalera širom svijeta, danas pokreće kampanju #GameChangers, inicijativu sa ciljem promovisanja dijaloga o novoj i održivijoj viziji ove igre.

Plan kampanje, koju podržavaju članice FIFpro-a širom svijeta, nastoji da skrene pažnju na upravljačku krizu koja podriva imidž profesionalnog fudbala.

Uprkos višegodišnjim ogromnim prihodima u fudbalu, sportske i finansijske razlike između najbogatijih i najsiromašnijih klubova i liga nastavljaju da se produbljuju. Istovremeno, razvoj uravnoteženih i djelotvornih standarda u fudbalu ne drži korak sa brzinom ekonomskog napretka.

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.

„Ova globalna kampanja nam je potrebna, kako bi se skrenula pažnja i na lige poput naše, gdje klubovi nemaju velike sponzorske ugovore, enormne prihode od prodaje TV prava i slično, a samim tim veliki broj igrača ne može da ostvari ni pristojnu zaradu. Kroz ovakve inicijative, čiji je cilj pravičnija i uravnoteženija raspodjela prihoda iz fudbala, i mi iz tzv malih zemalja možemo imati određene benefite, jer bojim se da u budućnosti ovakvo stanje može biti neodrživo.“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a je izjavio:“ Danas, naša industrija se suočava sa neadekvatnim upravljačkim strukturama koje su dozvolile procvat izopačenih komercijalnih praksi, a nijesu uspjeli da zaštite igrače i budu odgovorne prema igračima, klubovima i navijačima. Vrijeme je za promjene.“

Nedostaci aktuelnog sistema transfera su poslednji simptom lošeg upravljanja u fudbalu od strane upravnih tijela ovog sporta. Transfer sistem je podbacio u svom cilju raspodjele prihoda kroz fudbalsku piramidu i podstakao finansijske spekulacije koje zanemaruju prava igrača. To takođe dovodi do štetnih sporednih efekata, počev od vlasništva treće strane i trafikinga maloljetnika, do sumnjivih otkupa klubova kako bi se profitiralo od nadoknada za transfere.

#GameChangers ima za cilj da pomogne igračima, klubovima, navijačima i ostalim interesnim grupama da stvore održiviju igru za sve.

„Već duže vrijeme, FIFA, nacionalne asocijacije i klubovi ignorišu sve ove probleme. #GameChangers je prekretnica. Vrijeme je da odlučno djelujemo i radimo zajedno sa svim interesnim grupama na razvoju jedne hrabre vizije budućnosti ovog sporta, zasnovane na kolektivnim ugovorima između igrača i onih koji upravljaju ovim sportom. Potreban nam je pravedniji sistem, koji će odgovoriti savremenim potrebama fudbalske industrije.“, dodao je Teo van Segelen.

Pokretanje #GameChangers inicijative je rezultat temeljne analize mnogih problema sa kojima se godinama susreće fudbal i odsustva napretka kada je u pitanju hvatanje u koštac sa uzročnicima takvih problema.

FIFRO I FIFA PREDSTAVLJAJU NAJBOLJI TIM SVIJETA ZA 2015. GODINU

FIFPro, reprezentativna organizacija fudbalera na svjetskom nivou, s ponosom predstavlja FIFA FIFPro najbolji tim svijeta za 2015.godinu - jedanaest igrača koje su izabrali njihove kolege širom planete.

Ovaj tim je rezultat jedinstvenog glasanja igrača širom svijeta. FIFPro i njegove članice prikupili su glasačke listiće od 26,478 igrača iz 68 zemalja. Izbor najboljih igrača obavljen je po sistemu  – golman, četiri odbrambena igrača (bez obzira na poziciju), tri igrača sredine terena i tri napadača.

Na osnovu glasanja, ovih jedanaest igrača čini najbolji tim za 2015.godinu.Golman:

Manuel Nojer(Njemačka, Bajern Minhen)

Odbrana:
Dani Alveš(Brazil, Barselona)
Serhio Ramos(Španija, Real Madrid)
Tijago Silva(Brazil, PSŽ)
Marselo(Brazil, Real Madrid)

Sredina:
Paul Pogba(Francuska, Juventus)
Luka Modrić(Hrvatska, Real Madrid)
Andrés Injesta(Španija, FC Barcelona)

Napad:
Kristijano Ronaldo(Portugal, Real Madrid)
Lionel Mesi(Argentina, Barselona)
Nejmar Jr.(Brazil, Barselona)

Crnogorski fudbaleri su se masovno uključili u akciju glasanja, koju je Sindikat profesionalnih fudbalera sproveo u klubovima I I II lige.  Pogledajmo kako su glasali.

KONGRES FIFPro-a u AMSTERDAMU

Od 11. – 13.decembra u Amstardamu je održan Kongres Svjetskog sindikata fudbalera – FIFpro. Ovaj Kongres je po mnogo čemu bio specifičan. Naime, ove godine se obilježava 50 godina od osnivanja FIFpro-a i 20 godina od usvajanja Bosmanovog pravila, koje je donijelo revoluciju na polju slobodnog kretanja igrača, paje to bio razlog da se odmah po završetku Kongresa održi  i Kongres pravnika sindikata članica FIFPro-a.Kongres je otvorio predsjednik Filip Pijat riječima da i nakon 20 godina od usvajanja Bosmanovog pravila velikom broju igrača se zarade neisplaćuju na vrijeme, a mnogi od njih imaju problem da naplate višemjesečna potraživanja. Naglasio je da za FIFPro ne postoji razlika između velikih zvijezda oko kojih se vrti ogroman novac, i armije fudbalera koji ne mogu da obezbijede pristojan životni standard zbog neisplaćenih zarada. U svom obraćanju zahvalio se velikim zvijezdama poput Lea Mesija, Kristijana Ronalda, Arijena Robena i drugih koji su putem video poruke čestitali godišnjicu FIFPro-u, u kojoj je naglašeno da su i fudbaleri radnici i treba da imaju pravo na kolektivno pregovaranje.

Učesnici Kongresa su takođe, pozdravili i gest Didijea Drogbe, Luke Modrića, Jaja Turea i Đanluiđija Bufona koji su se angažovali u kampanji na društvenim mrežama o zaštiti prava svojih kolega bez obzira na kom nivou se nalazi liga u kojoj igraju, i što je još jedan dokaz da su fudbaleri jedna porodica.         -Žan-Mark Bosman i Željko Janović

Učesnici Kongresa su dali punu podršku FIFpro-u svojoj pravnoj borbi za izmjenu postojećeg transfer sistema. Predstavljene su i kampanje koje su uz koordinaciju FIFpro-a, sprovodile članice u svojim zemljama. Moramo istaći da se na velikom video ekranu među nekoliko odabranih snimaka edukativne kampanje protiv namještanja mečeva prikazan i dio akcije koju je SPFCG sproveo u našoj zemlji.

Na Kongresu pravnika stavljen je akcenat na dugodišnju borbu sportista za svoja prava uz panel -gostovanje renomiranih eksperata iz cijelog svijeta iz oblasti sportskog radnog prava. Gosti ovog dijela  Kongresa bili su renomirani eksperti sportskog radnog prava i bivši sportisti koji su u svojoj karijeru bili prinuđeni da se pravnim sredstvima bore za svoja prava. Centralna uloga u ovom dijelu pripala je Žan Marku Bosmanu, čiji je slučaj prije dvadeset godina izazvao revoluciju kada su u pitanju transferi igrača.           -Željko Janović i Vladimir Krsmanović

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore na Kongresu u Amsterdamu su predstavljali Željko Janović, predsjednik i Vladimir Krsmanović, sekretar za međunarodnu saradnju. Ispred SPFCG na Kongresu pravnika, učestvovao je advokat SPFCG,  Filip Jovović.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016