ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

Godišnji Kongres FIFPro-a održan je ove godine od 5.do 7.decembra u Kairu, Egipat. Na...

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore održana je danas u...

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

06.10.2017. FIFA i FIFPro danas su potpisali sveobuhvatni šestogodišnji ugovir o...

WORLD 11 iz ugla činjenica

WORLD 11 iz ugla činjenica

Predstavljamo neke činjenice u vezi ovogodišnjeg izbora za najbolji tim svijeta Ovo je...

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

Večeras, na gala svečanosti u Londonu održaće se svečano proglašenje Najboljeg tima 2017 -...

 • ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  Tuesday, 12 December 2017 20:30
 • Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Monday, 27 November 2017 23:11
 • FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  Tuesday, 07 November 2017 18:13
 • WORLD 11 iz ugla činjenica

  WORLD 11 iz ugla činjenica

  Tuesday, 24 October 2017 19:08
 • SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  Monday, 23 October 2017 19:25

SPFCG organizovao Okrugli sto na temu „Razmatranje modela Kolektivnog ugovora za fudbal i definisanje neophodnih koraka za početak pregovora“

02.12.2015.godine u Hotelu „Podgorica“, održan je mini Okrugli sto na kojem se raspravljalo o aktuelnim pitanjima koja se tiču prvenstveno neadekvatne zakonske regulative kada je u pitanju radno-pravni status fudbalera, sportista  i sportskih radnika uopšte, te traženju adekvatnih rješenja za poboljšanje istog kroz inicijative za izmjenu ostojećeg zakonodavstva koje uređuje ovu oblast. Pored ove tematike učesnici su raspravljali i o Pravilniku o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, prvenstveno sa aspekta njegove primjene, kao i o najavljenoj izradi novog Zakona o sportu.Cilj ovog Okruglog stola je bio da se predstave specifičnosti bavljenja ovom djelatnosti u radno-pravnom smislu i da se kroz kvalitetnu raspravu dođe rješenja koja bi na najbolji način reflektovala interes fudbala i igrača kroz izmjenu postojećeg zakonodavstva.

„Smatram da je ova tema otvorena u pravo vrijeme, obzirom da je u toku izrada novog Zakona o radu, a u saznanju sam da je za narednu godinu planirano donošenje novog Zakona o sportu. Imajući u vidu da se radno-pravni status sportista uređuje kroz Zakon o sportu, a pitanje Kolektivnog ugovora kroz Zakon o radu.  Pitanja radno-pravnog statusa treba urediti dijelom kroz Zakon o sportu, a dijelom kroz Granski kolektivni ugovor za podgrupu – fudbal. Problem koji trenutno postoji odnosi se na činjenicu da važeći Zakon o radu predviđa da su subjekti koji zaključuju ovaj Kolektivni ugovor reprezentativna organizacija sindikata i reprezentativno udruženje poslodavaca. Imajući u vidu specifičnost fudbala, smatram da bi umjesto Unije poslodavaa koja je sada reprezentativno udruženje poslodavaca, trebalo predvidjeti da strana u pregovorima budu Fudbalski savez i resorno Ministarstvo, odnosno Uprava za sport i mlade. U svakom slučaju trebalo bi napraviti analizu uporednih rješenja koja se odnose na ovo pitanje kako bismo u novom Zakonu o radu imali rješenja koja su održiva u praksi, posebno zbog specifičnosti aktuelne organizaciono-vlasničke strukture fudbalskih klubova. Postojanje posebnog Kolektivnog ugovora za fudbal je neophodno i zbog činjenice da u Crnoj Gori ne postoji posebni zakon koji bi uredio sve specifičnosti koje se odnose na radno-pravni status fudbalera“, izjavila je dr Vesna Simović-Zvicer, koordinator Rdne grupe za izradu Zakona o radu.

U vezi novog  Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, učesnici su pozdravili donošenje takvog akta, ali je izražena i zabrinutost u pogledu njegove primjene uzimajući u obzir generalno stanje u našim sportskim klubovima. „Nadam se da neće ostati samo slovo na papiru, već akt koji će se moći nesmetano primjenjivati“, između ostalog zaključila je dr Svjetlana Zeković, koju je SPFCG delegirao da zajedno sa podpredsjednikom Željkom Damjanovićem prisustvuje sastanku u organizaciji FSCG koji će se održati 9.decembra, i gdje će se predstavnici fudbalskih klubova informisati o obavezama po pitanju implementacije Pravilnika.

Iz SPFCG su izrazili stav da troškovi ovih pregleda ne smiju ići na teret sportista.

Po pitanju najavljenog donošenja novog Zakona o sportu, za koji su se svi učesnici složili da u ovom trenutku nije prilagođen realnim potrebama sportista, sportskih radnika i sporta uopšte, zaključeno je da je neophodno uputiti inicijativu resornom Ministarstvu kako bi se u Radnu grupu za izradu ovog Zakona uključio predstavnik Sindikata sporta.

„Odlučili smo da preduzmemo aktivne i konkretne korake za rješavanje najvažnijih pitanja za poboljšanje statusa sportista. Zašto smo krenuli od fudbala? Jednostavno to je najpopularniji i najmasovniji sport kod nas, i standardi koji se postave u fudbalu biće lakše primjeniti i na ostale sportove“, zaključio je na kraju Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Na okruglom stolu su pored gđe Simović-Zvicer, gđe Zeković, učestvovali članovi rukovodstva Sinidkta profesionolanih fudbalera i Sindikata sporta i predstavnik FSCG.

Održan još jedan sastanak Odbora za socijalni dijalog

Sastanak je održan 24.novembra 2015.godine, u prostorijama Fudbalskog saveza Crne Gore sa početkom u 10 časova.Formiran odbor za socijalni dijalogNa početku sastanka je predložen i usvojen sljedeći dnevni red:

 1. Razmatranje situacije po pitanju zaostalih neisplaćenih zarada igračima i traženja modela za prevazilaženje iste,
 2.  Unutrašnje licenciranje klubova,
 3. Primjena Pravilnika o ljekarskim pregledima,
 4. Traženje modela za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora,
 5. Razno.

Nakon diskusije o svim tačkama dnevnog reda usvojeni su sljedeći zaključci:

1.tačka

Učesnici u diskusiji su apostrofirali ozbiljnost i složenost problema neisplaćenih zarada prema fudbalerima, i na osnovu iste denešen je sljedeći Zaključak:

Fudbalski savez Crne Gore u potpunosti stoji uz odluke Arbitražnog suda po pitanju nisplaćenih zarada,a Sindikat profesionalnih fudbalera će pružiti svu pravnu pomoć, kako bi sinergičnim djelovanjem obje organizacije dale doprinos u rješenju ovog problema.

2.tačka

U diskusiji po ovoj tački, učesnici sastanka su istakli da postoji potreba za unaprijeđenjem sistema licenciranja klubova, te je donesen sljedeći Zaključak:

Fudbalski savez Crne Gore će u narednom periodu raditi na razradi modela licenciranja klubova, koji bi, pored ostalog, omogućio i veću zaštitu igrača, a Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore će biti uključen u rad na izradi pomenutog modela.

3.tačka

Nakon upoznavanja prisutnih sa Pravilnikom o ljekarskim pregledima, donešen je sjedeći Zaključak:

Fudbalski savez Crne Gore će organizovati sastanak sastanak sa predstavnicima klubova I i II lige, njihovim doktorima i predstavnicima regija, gdje će se isti upoznati sa obavezama u vezi implementacije Pravilnika o ljekarskim pregledima, a Sindikat profesionalnih fudbalera može delegirati svog predstavnika na sastanku.

4.tačka

U diskusiji po ovoj tački, učesnici sastanka su se složili da postoji postojeća zakonska rješenja ne prepoznaju specifičnost fudbala u dovoljnoj mjeri, ali i da sa druge strane ne postoji jasno definisana situacija koja bi omogućila potpisivanje kolektivnog ugovora iz ove oblasti. Nakon kraće diskusije, donesen je sljedeći Zaključak:

Obzirom da je u toku rad na izradi izmjena i dopuna Zakona o radu, Odbor za socijalni dijalog će stupiti u kontakt sa Radnom grupom za izradu izmjena i dopuna Zakona o radu, kako bi se istoj predstavio specifičnost bavljenja ovo djelatnosti i predložiti rješenja koja bi reflektovala interes fudbala kroz pomenuti Zakon.

5.tačka

Pod ovom tačkom, predstavnik SPFCG na Sektorskom odboru Evropske komisije za profsionalni fudbal, Vladimir Krsmanović, kratko je informisao prisutne o sastanku tog Odbora, održanom 19.novembra 2015.god. u Briselu.

SPFCG okončao akciju obilaska klubova I i II lige

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore je okončao akciju obilaska klubova I i II Crnogorske fudbalske lige.  Kako je već bilo najavljeno, tokom obilaska je, pored ostalog, predstavljena edukativna kampanja protiv namještanja mečeva „Don’t Fix it“ koju FIFA i FIFPro sprovode u saradnji sa Interpolom i uz podršku vrhunskih igrača iz najboljih svjetskih klubova. Takođe, igrači su imali priliku da učestvuju u glasanju za najbolji tim svijeta „World XI“, akciju koju već nekoliko godina sprovode FIFPro i FIFA.Tokom obilaska klubova i sastanaka sa igračima predstavnici SPFCG su se uvjerili da veliki broj njih radi u nezahvalnim uslovima, kao i to da se određeni problemi nastavljaju iz godine u godinu, a prvenstveno se odnose na zaostala potraživanja. Sindikat je dobio punu podršku u svojim nastojanjima da se poboljša, u velikom broju slučajeva, nezavidan status igrača.„Ova akcija, koja je imala širi karakter, dala nam je jasno na uvid u kakvim uslovima rade naši fudbaleri. Raduje nas njihov entuzijazam i želja za napretkom, ali s druge strane moramo biti svjesni da ti mladi ljudi žive od fudbala. Na osnovu obavljenih razgovora sa njima, definisali smo agendu u kom pravcu ćemo djelovati u narednom periodu. Potreban nam je socijalni dijalog koji će dati konkretne rezultate. Naravno, ne očekujemo da će se svaki problem brzo riješiti, ali napretka svakako mora biti. Gotovo 400 pristupnica Sindikatu, govori da smo na pravom putu i daje nam puni legitimitet da se borimo za njihove prava i bolji status.“

STUDIJA PROFESORA STEFANA ŽIMANSKOG POTVRDILA DA SE POSTOJEĆI SISTEM TRANSFERA MORA PREISPITATI

FIFPro vjeruje da postoje nedvosmisleni dokazi da je sistem transfera u fudbalu nepravedan prema igračima i svim klubovima izuzev nekoliko odabranih.

Stefan Žimanski, profesor sportskog menadžmenta na Univerzitetu u Mičigenu (S.A.D.) naglašava u svom istraživanju danekolicina elitnih klubova razmjenjuju stotine miliona eura između sebe, dok  samo djelić tog novca dolazi do klubova iz slabijih liga.

Po nalazima Žimanskog, sistem koji nadzire FIFA takođe omogućava klubovima da zadržavaju pod ugovorima igrače u očekivanju sporog procesa rješenja, čak kada se igračima duguju zarade za više mjeseci. Dalje, u Izvještaju se tvrdi da pravila transfera koji je ustanovila FIFA omogućavaju klubovima da, kako bi ostvaril svoje ciljeve,  vrše pritisak na igrače.FIFPro, koji predstavlja 65.000 fudbalera širom svijeta, već je uputio žalbu Evropskoj komisiji u vezi transfer sistema, cjeneći ga kao nekonkurentnog, nepravednog i protizakonitog.

Izvještaj Žimanskog u skladu je sa izvještajem istraživačke kuće KEA European Affairs u kom se tvrdi da evropski fudbal možda „polako prihvata sistem zatvorenih liga“ zbog nejednake distribucije prihoda i pravila transfera, ne osvrćiću se na prisutni konkurentni disbalans.

Napominjemo da je izradu KEA izvještaja sponzorisala Evropska komisija.

Istraživanje, objavljeno prošlog mjeseca od strane Međunarodnog centra za sportske studije (CIES), koje je finansirala FIFA, pokazalo je da je 72% naknada za transfere u poslednjem prelaznom roku ostalo u rukama najbogatijih klubova iz pet najjačih liga, što predstavlja povećanje u odnosu na proječnih 68% u periodu od 2010 do 2015.godine.

„Svi dokazi pokazuju da od transfer sistema sve manje timova ima koristi“, izjavio je generalni sekretar FIFPro-a, Teo van Segelen. „Ali ono što nas brine odnosi se na otežavanje života i karijera hiljada igrača širom svijeta.“

U istraživanju koje je 2012.godine, FIFPro sproveo u 12 zemalja, navodi se da 42% fudbalera nijesu primili svoje zarade na vrijeme i u jednoj trećini slučajeva plate su kasnile više od tri mjeseca. Ono što je alarmantno je da su neki od igrača nakon što su se žalili bili diskriminisani ili čak bili žrtve nasilja.

 „Sistem transfera mora se potpuno preispitati. FIFPro pozdravlja poštenu i otvorenu debatu u razvijanju rješenja koje će očuvati ovaj sektor i maksimizirati potencijal fudbala kao društveno-odgovornog sporta i biznisa.“ , rekao je van Segelen.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016