SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) stao je u zaštitu Argentinca Havijera...

ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

Godišnji Kongres FIFPro-a održan je ove godine od 5.do 7.decembra u Kairu, Egipat. Na...

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore održana je danas u...

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

06.10.2017. FIFA i FIFPro danas su potpisali sveobuhvatni šestogodišnji ugovir o...

WORLD 11 iz ugla činjenica

WORLD 11 iz ugla činjenica

Predstavljamo neke činjenice u vezi ovogodišnjeg izbora za najbolji tim svijeta Ovo je...

 • SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

  SPFCG POMAŽE ARGENTINSKOM FUDBALERU da prevaziđe neprijatnu situaciju u kojoj se našao

  Thursday, 18 January 2018 08:29
 • ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  ODRŽAN KONGRES FIFPro-a u KAIRU

  Tuesday, 12 December 2017 20:30
 • Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Monday, 27 November 2017 23:11
 • FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  Tuesday, 07 November 2017 18:13
 • WORLD 11 iz ugla činjenica

  WORLD 11 iz ugla činjenica

  Tuesday, 24 October 2017 19:08

PRESS KONFERENCIJA POVODOM NEISPLAĆENIH ZARADA BIVŠIM IGRAČIMA FK MOGREN

Sindikat neće odustati

U ove tri riječi mogla bi se sažeti poruka Sindikata profesionalnih fudbalera sa press konferencije održane 19.februara 2016.god, a povodom problema naplate zaostalih potraživanja bivših igrača FK Mogren. SPFCG je iznio saopštio niz podataka vezanih za ne samo problem neizmirenih zarada, već je bilo riječi I o onome do čega su došli baveći se ovim problemom, a što je svakako uzrokovalo ovakvu situaciju, a prvenstveno se odnosi na nedostatak odgovornosti, administrativne propuste nadležnih organa. Predstavljene su I određene inicijative, koje bi u dogledno vrijeme mogle dati određene rezultate. Uopšteno posmatrajući, ono što se desilo u FK Mogrenu, može da se desi gotovo u bilo kojem drugom klubu u Crnoj Gori.

Finansijska šteta koju su čelnici budvanskog kluba nanijeli velikom broju fudbalera teško je nadoknadiva, a problemi su toliko kompleksni da će posla imati i redovni, a ne samo fudbalski sudovi.

Budvanski klub ostao je dužan nekadašnjim fudbalerima preko 200 hiljada eura u ukupnom iznosu. Iako su svi fudbaleri, njih 12-orica, dobili presude pred Arbitražnim sudom FSCG, ne mogu da naplate svoja potraživanja, jer Mogren gotovo da ne postoji.

Nekadašnji šampion države i najjači tim u zemlji prebačen je u najniži rang i gotovo je izbrisan sa fudbalske mape, ali kada se radi o dugovanjima prema igračima situacija je još daleko od rješenja. 

„Izgledalo mi je nevjerovatno, ali istina je - ne zna se ko je osnivač Mogrena. To ne može da se utvrdi. Takav klub nije smio da se registruje u Upravi za sport, koja je registrovala Mogren na osnovu netačnih i neistinitih podataka“, izjavio je Aleksandar Kovačević, advokat Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

Pitanje je, dakle, na osnovu kakve dokumentacije je Mogren registrovan kao sportski kolektiv...

„Registrovan je na osnovu neke potvrde iz Opštine Budva da je bio registrovan 1970. godine kao udruženje građana. Od tada je donešeno četiri-pet zakona koji su obavezivali da se izvrši usaglašavanje sa tim aktima. U svakom slučaju, iz dokumentacije koja je predata Upravi za sport ne vidi se ko je osnivač“, kazao je Kovačević.

Tu tek počinje zaplet...

„U nekim privatnim razgovorima saznao da ljudi koji su nekada bili osnivači Mogrena više nisu živi. Fudbalski klub je trebalo da bude nosilac nekih višemilionskih projekata i investicija, pa nije isključeno da je neko baš na taj način želio da se obezbijedi ako nešto krene naopako. Takav slučaj imamo sada - ogromna su dugovanja, koja nemaju od koga da se naplate“.

Sindikata profesionalnih fudbalera zbog toga je, u ime oštećenih fudbalera, tužio - državu.

„Država odgovara ako neki njen organ ne poštujući Zakon nanese nekome štetu. Da je Mogren imao osnivača, osnivač bi odgovarao za obaveze koje je stvorio klub. Ali, s obzirom na to da nema osnivača, nema ko da odgovara, ali onda mora da odgovara država, koja je dozvolila da takav klub bude registrovan i da se na osnovu takve dokumentacije takmiči“, rekao je Kovačević, uz napomenu da Sindikat nije previše teretio Opštinu Budva.

„Velika je povika na Opštinu Budva, pa da ne ispadne da mi to koristimo, mada je i odgovornost velika, jer je Opština izdala potvrdu da je klub registrovan kao udruženje građana, iako je taj zakon prestao da važi prije više od 20 godina", naglasio je Kovačević.

Dugovanja prema igračima iznose oko 200 hiljada eura, a predsjednik Sindikata Željko Janović ističe da bi morao da odgovara i neko ko je u ime kluba sklapao ugovore koji nisu mogli da se ispune.

„Šta je sa ljudima koji su potpisavali ugovore. Još niko od odgovornih lica nije kažnjen. Fudbalski savez Crne Gore je uradio sve što je mogao u granicama svojih ingerencija, kaznio je klub izbacivanjem u niži rang, ali šta je sa ljudima koji su bili funkcioneri klubova. Imaju li oni elementarnu odgovornost? Niko od njih nije ispaštao, makar zbog nesavjesnog poslovanja“, naglasio je Janović.

Sindikat je pokrenuo i inicijativu u okviru Odbora za socijalni dijalog Fudbalskog saveza da se krene u proces unutrašnjeg licenciranja klubova, koji bi, po njihovom mišljenju, mogao makar da ublaži probleme crnogorskog fudbala.

„Jedan od predloga je da svaki klub mora ima određen broj igrača pod profesionalnim ugovorom. Počeli smo priču, imamo načelnu saglasnost. Svjesni smo da se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali moramo svi zajedno da radimo na tome, postepeno, ali u kontinuitetu“, rekao je Vladimir Krsmanović, šef međunarodnog odjeljenja SPFCG, upozorivši da ako se bude odugovlačilo sa rješavanjem problema, svaki klub bi mogao da dođe u situaciju u kakvoj je Mogren, a sve na štetu fudbalera.

SPFCG na FIFPro Seminaru o edukaciji igrača

Šta nakon okončanja aktivne karijere?

Predstavnici sindikata profesionalnih fudbalera iz evropskih zemalja su učestvovali na trodnevnom seminaru u Amsterdamu, gdje su učesnici razmjenjivali ideje i iskustva, predstavljali primjera dobre prakse, a sve u cilju izrade buduće strategije edukativnih aktivnosti. Aktivnosti na edukaciji članstva se sve više nameću kao jedan od prioriteta u radu sindikata.Fudbalske karijere su kratke, a prema istraživanjima, manje od 1% profesionalnih fudbalera u Evropi, uspjeva da obezbijedi egzistenciju nakon okončanja aktivne karijere. Šta onda reći za crnogorske fudbalere? Prije svega, za veliku većinu koja tokom karijere ne napravi neki unosniji inostrani angažman, i koji često nakon što „okače kopačke o klin“, nađu se u teškoj situaciji, sa malim šansama da pronađu pristojan posao od koga bi mogli izdržavati porodicu.

 Neki sindikati iz razvijenih evropskih zemalja već imaju ustaljenu praksu organizovanja različitih vidova edukacije za svoje članstvo. Na seminaru su, između ostalog, predstavljene i platforme koje primjenjuju sindikati iz Švajcarske i skandinavskih zemalja, a tiču se prvenstveno prikupljanja online baze podataka sa upustvima za izradu CV i aplikacije za traženje posla, kao informativnog deska koji članovima omogućava pristup korisnim informacijama o različitim mogućnostima edukacije, ali i podacima vezanim za tržište rada.

„Razmjenjen je veliki broj informacija i učesnici su radeći u grupama pokušavaju da kreiraju planove za budućnost“, izjavila je Frederik Vinija, direktor za međunarodne odnose FIFPro-a. „Prisutan je veliki disparitet u resursima sa kojima raspolažu naše članice. Na primjer, Sindikat iz Crne Gore na ovom polju ne može raditi iste stvari kao Sindikat iz Engleske, jer ovi drugi imaju neuporedivo više finansija i iskustva, ali s druge strane naša članica iz Crne Gore uz absorbovane informacije i kreativnost može naći način da primjeni znanje i ideje koje smo ovdje zajedno razmjenjivali.“, zaključila je Vinija.

 „Različite su mogućnosti i sredstva, ali ciljevi su isti – pomoći igračima u profesionalnoj orjenatciji nakon karijere. Kao Sindikat iz zemlje koja još nije članica EU, imamo ograničenja po pitanju prava korištenja određenih  EU fondova koji bi omogućili i našim članovima da konkurišu za prijem na FIFPro Online Akademiju. Sa druge strane u sklopu najavljene FIFpro  strategije, ići ćemo u pravcu organizovanja edukacije za naše članove kod certifikovanih provajdera obrazovanja, a sve u cilju povećanja zapošljivosti igrača nakon okončanja aktivne fudbalske karijere.“, istakao je Vladimir Krsmanović, sekretar za međunarodna pitanja i predstavnik  SPFCG na Seminaru u Amsterdamu.

Na seminaru je takođe diskutovan način selekcije za predstojeći semestar na FIFPro Online Akademiju. Rok za prijavu je 1.maj, a Univerzitetski koledž iz Danske će izvršiti selekciju visoko motivisanih studenata, koji ispunjavaju neophodne kriterijume za prijem. Po riječima Markusa Juhole, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Finske, CV baza podataka može biti koristan alat prilikom aplikacije.

FIFPro i Sindikat profesionalnih fudbalera najavljuju pokretanje kampanje #GameChangers

Globalna inicijativa sa ciljem promovisanja održivije i inkluzivnije vizije fudbala

Podgorica, 13.januar 2016.god – FIFPro, sindikat koji predstavlja 65.000 profesionalnih fudbalera širom svijeta, danas pokreće kampanju #GameChangers, inicijativu sa ciljem promovisanja dijaloga o novoj i održivijoj viziji ove igre.

Plan kampanje, koju podržavaju članice FIFpro-a širom svijeta, nastoji da skrene pažnju na upravljačku krizu koja podriva imidž profesionalnog fudbala.

Uprkos višegodišnjim ogromnim prihodima u fudbalu, sportske i finansijske razlike između najbogatijih i najsiromašnijih klubova i liga nastavljaju da se produbljuju. Istovremeno, razvoj uravnoteženih i djelotvornih standarda u fudbalu ne drži korak sa brzinom ekonomskog napretka.

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.

„Ova globalna kampanja nam je potrebna, kako bi se skrenula pažnja i na lige poput naše, gdje klubovi nemaju velike sponzorske ugovore, enormne prihode od prodaje TV prava i slično, a samim tim veliki broj igrača ne može da ostvari ni pristojnu zaradu. Kroz ovakve inicijative, čiji je cilj pravičnija i uravnoteženija raspodjela prihoda iz fudbala, i mi iz tzv malih zemalja možemo imati određene benefite, jer bojim se da u budućnosti ovakvo stanje može biti neodrživo.“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a je izjavio:“ Danas, naša industrija se suočava sa neadekvatnim upravljačkim strukturama koje su dozvolile procvat izopačenih komercijalnih praksi, a nijesu uspjeli da zaštite igrače i budu odgovorne prema igračima, klubovima i navijačima. Vrijeme je za promjene.“

Nedostaci aktuelnog sistema transfera su poslednji simptom lošeg upravljanja u fudbalu od strane upravnih tijela ovog sporta. Transfer sistem je podbacio u svom cilju raspodjele prihoda kroz fudbalsku piramidu i podstakao finansijske spekulacije koje zanemaruju prava igrača. To takođe dovodi do štetnih sporednih efekata, počev od vlasništva treće strane i trafikinga maloljetnika, do sumnjivih otkupa klubova kako bi se profitiralo od nadoknada za transfere.

#GameChangers ima za cilj da pomogne igračima, klubovima, navijačima i ostalim interesnim grupama da stvore održiviju igru za sve.

„Već duže vrijeme, FIFA, nacionalne asocijacije i klubovi ignorišu sve ove probleme. #GameChangers je prekretnica. Vrijeme je da odlučno djelujemo i radimo zajedno sa svim interesnim grupama na razvoju jedne hrabre vizije budućnosti ovog sporta, zasnovane na kolektivnim ugovorima između igrača i onih koji upravljaju ovim sportom. Potreban nam je pravedniji sistem, koji će odgovoriti savremenim potrebama fudbalske industrije.“, dodao je Teo van Segelen.

Pokretanje #GameChangers inicijative je rezultat temeljne analize mnogih problema sa kojima se godinama susreće fudbal i odsustva napretka kada je u pitanju hvatanje u koštac sa uzročnicima takvih problema.

FIFRO I FIFA PREDSTAVLJAJU NAJBOLJI TIM SVIJETA ZA 2015. GODINU

FIFPro, reprezentativna organizacija fudbalera na svjetskom nivou, s ponosom predstavlja FIFA FIFPro najbolji tim svijeta za 2015.godinu - jedanaest igrača koje su izabrali njihove kolege širom planete.

Ovaj tim je rezultat jedinstvenog glasanja igrača širom svijeta. FIFPro i njegove članice prikupili su glasačke listiće od 26,478 igrača iz 68 zemalja. Izbor najboljih igrača obavljen je po sistemu  – golman, četiri odbrambena igrača (bez obzira na poziciju), tri igrača sredine terena i tri napadača.

Na osnovu glasanja, ovih jedanaest igrača čini najbolji tim za 2015.godinu.Golman:

Manuel Nojer(Njemačka, Bajern Minhen)

Odbrana:
Dani Alveš(Brazil, Barselona)
Serhio Ramos(Španija, Real Madrid)
Tijago Silva(Brazil, PSŽ)
Marselo(Brazil, Real Madrid)

Sredina:
Paul Pogba(Francuska, Juventus)
Luka Modrić(Hrvatska, Real Madrid)
Andrés Injesta(Španija, FC Barcelona)

Napad:
Kristijano Ronaldo(Portugal, Real Madrid)
Lionel Mesi(Argentina, Barselona)
Nejmar Jr.(Brazil, Barselona)

Crnogorski fudbaleri su se masovno uključili u akciju glasanja, koju je Sindikat profesionalnih fudbalera sproveo u klubovima I I II lige.  Pogledajmo kako su glasali.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016