Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore održana je danas u...

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

06.10.2017. FIFA i FIFPro danas su potpisali sveobuhvatni šestogodišnji ugovir o...

WORLD 11 iz ugla činjenica

WORLD 11 iz ugla činjenica

Predstavljamo neke činjenice u vezi ovogodišnjeg izbora za najbolji tim svijeta Ovo je...

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

Večeras, na gala svečanosti u Londonu održaće se svečano proglašenje Najboljeg tima 2017 -...

OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

SPFCG je okončao akciju glasanja za najbolji tim svijeta WORLD 11. U glasanju je uzelo...

 • Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Monday, 27 November 2017 23:11
 • FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  Tuesday, 07 November 2017 18:13
 • WORLD 11 iz ugla činjenica

  WORLD 11 iz ugla činjenica

  Tuesday, 24 October 2017 19:08
 • SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  Monday, 23 October 2017 19:25
 • OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

  OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

  Sunday, 08 October 2017 21:38

FIFPro i Sindikat profesionalnih fudbalera najavljuju pokretanje kampanje #GameChangers

Globalna inicijativa sa ciljem promovisanja održivije i inkluzivnije vizije fudbala

Podgorica, 13.januar 2016.god – FIFPro, sindikat koji predstavlja 65.000 profesionalnih fudbalera širom svijeta, danas pokreće kampanju #GameChangers, inicijativu sa ciljem promovisanja dijaloga o novoj i održivijoj viziji ove igre.

Plan kampanje, koju podržavaju članice FIFpro-a širom svijeta, nastoji da skrene pažnju na upravljačku krizu koja podriva imidž profesionalnog fudbala.

Uprkos višegodišnjim ogromnim prihodima u fudbalu, sportske i finansijske razlike između najbogatijih i najsiromašnijih klubova i liga nastavljaju da se produbljuju. Istovremeno, razvoj uravnoteženih i djelotvornih standarda u fudbalu ne drži korak sa brzinom ekonomskog napretka.

Dvadeset godina od „Bosmanovog pravila“, FIFPro je posvećen hvatanju u koštac sa nejednakostima i nepravdama sa kojim se svakodnevno suočava ogroman broj igrača.

„Ova globalna kampanja nam je potrebna, kako bi se skrenula pažnja i na lige poput naše, gdje klubovi nemaju velike sponzorske ugovore, enormne prihode od prodaje TV prava i slično, a samim tim veliki broj igrača ne može da ostvari ni pristojnu zaradu. Kroz ovakve inicijative, čiji je cilj pravičnija i uravnoteženija raspodjela prihoda iz fudbala, i mi iz tzv malih zemalja možemo imati određene benefite, jer bojim se da u budućnosti ovakvo stanje može biti neodrživo.“, rekao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Teo van Segelen, generalni sekretar FIFPro-a je izjavio:“ Danas, naša industrija se suočava sa neadekvatnim upravljačkim strukturama koje su dozvolile procvat izopačenih komercijalnih praksi, a nijesu uspjeli da zaštite igrače i budu odgovorne prema igračima, klubovima i navijačima. Vrijeme je za promjene.“

Nedostaci aktuelnog sistema transfera su poslednji simptom lošeg upravljanja u fudbalu od strane upravnih tijela ovog sporta. Transfer sistem je podbacio u svom cilju raspodjele prihoda kroz fudbalsku piramidu i podstakao finansijske spekulacije koje zanemaruju prava igrača. To takođe dovodi do štetnih sporednih efekata, počev od vlasništva treće strane i trafikinga maloljetnika, do sumnjivih otkupa klubova kako bi se profitiralo od nadoknada za transfere.

#GameChangers ima za cilj da pomogne igračima, klubovima, navijačima i ostalim interesnim grupama da stvore održiviju igru za sve.

„Već duže vrijeme, FIFA, nacionalne asocijacije i klubovi ignorišu sve ove probleme. #GameChangers je prekretnica. Vrijeme je da odlučno djelujemo i radimo zajedno sa svim interesnim grupama na razvoju jedne hrabre vizije budućnosti ovog sporta, zasnovane na kolektivnim ugovorima između igrača i onih koji upravljaju ovim sportom. Potreban nam je pravedniji sistem, koji će odgovoriti savremenim potrebama fudbalske industrije.“, dodao je Teo van Segelen.

Pokretanje #GameChangers inicijative je rezultat temeljne analize mnogih problema sa kojima se godinama susreće fudbal i odsustva napretka kada je u pitanju hvatanje u koštac sa uzročnicima takvih problema.

FIFRO I FIFA PREDSTAVLJAJU NAJBOLJI TIM SVIJETA ZA 2015. GODINU

FIFPro, reprezentativna organizacija fudbalera na svjetskom nivou, s ponosom predstavlja FIFA FIFPro najbolji tim svijeta za 2015.godinu - jedanaest igrača koje su izabrali njihove kolege širom planete.

Ovaj tim je rezultat jedinstvenog glasanja igrača širom svijeta. FIFPro i njegove članice prikupili su glasačke listiće od 26,478 igrača iz 68 zemalja. Izbor najboljih igrača obavljen je po sistemu  – golman, četiri odbrambena igrača (bez obzira na poziciju), tri igrača sredine terena i tri napadača.

Na osnovu glasanja, ovih jedanaest igrača čini najbolji tim za 2015.godinu.Golman:

Manuel Nojer(Njemačka, Bajern Minhen)

Odbrana:
Dani Alveš(Brazil, Barselona)
Serhio Ramos(Španija, Real Madrid)
Tijago Silva(Brazil, PSŽ)
Marselo(Brazil, Real Madrid)

Sredina:
Paul Pogba(Francuska, Juventus)
Luka Modrić(Hrvatska, Real Madrid)
Andrés Injesta(Španija, FC Barcelona)

Napad:
Kristijano Ronaldo(Portugal, Real Madrid)
Lionel Mesi(Argentina, Barselona)
Nejmar Jr.(Brazil, Barselona)

Crnogorski fudbaleri su se masovno uključili u akciju glasanja, koju je Sindikat profesionalnih fudbalera sproveo u klubovima I I II lige.  Pogledajmo kako su glasali.

KONGRES FIFPro-a u AMSTERDAMU

Od 11. – 13.decembra u Amstardamu je održan Kongres Svjetskog sindikata fudbalera – FIFpro. Ovaj Kongres je po mnogo čemu bio specifičan. Naime, ove godine se obilježava 50 godina od osnivanja FIFpro-a i 20 godina od usvajanja Bosmanovog pravila, koje je donijelo revoluciju na polju slobodnog kretanja igrača, paje to bio razlog da se odmah po završetku Kongresa održi  i Kongres pravnika sindikata članica FIFPro-a.Kongres je otvorio predsjednik Filip Pijat riječima da i nakon 20 godina od usvajanja Bosmanovog pravila velikom broju igrača se zarade neisplaćuju na vrijeme, a mnogi od njih imaju problem da naplate višemjesečna potraživanja. Naglasio je da za FIFPro ne postoji razlika između velikih zvijezda oko kojih se vrti ogroman novac, i armije fudbalera koji ne mogu da obezbijede pristojan životni standard zbog neisplaćenih zarada. U svom obraćanju zahvalio se velikim zvijezdama poput Lea Mesija, Kristijana Ronalda, Arijena Robena i drugih koji su putem video poruke čestitali godišnjicu FIFPro-u, u kojoj je naglašeno da su i fudbaleri radnici i treba da imaju pravo na kolektivno pregovaranje.

Učesnici Kongresa su takođe, pozdravili i gest Didijea Drogbe, Luke Modrića, Jaja Turea i Đanluiđija Bufona koji su se angažovali u kampanji na društvenim mrežama o zaštiti prava svojih kolega bez obzira na kom nivou se nalazi liga u kojoj igraju, i što je još jedan dokaz da su fudbaleri jedna porodica.         -Žan-Mark Bosman i Željko Janović

Učesnici Kongresa su dali punu podršku FIFpro-u svojoj pravnoj borbi za izmjenu postojećeg transfer sistema. Predstavljene su i kampanje koje su uz koordinaciju FIFpro-a, sprovodile članice u svojim zemljama. Moramo istaći da se na velikom video ekranu među nekoliko odabranih snimaka edukativne kampanje protiv namještanja mečeva prikazan i dio akcije koju je SPFCG sproveo u našoj zemlji.

Na Kongresu pravnika stavljen je akcenat na dugodišnju borbu sportista za svoja prava uz panel -gostovanje renomiranih eksperata iz cijelog svijeta iz oblasti sportskog radnog prava. Gosti ovog dijela  Kongresa bili su renomirani eksperti sportskog radnog prava i bivši sportisti koji su u svojoj karijeru bili prinuđeni da se pravnim sredstvima bore za svoja prava. Centralna uloga u ovom dijelu pripala je Žan Marku Bosmanu, čiji je slučaj prije dvadeset godina izazvao revoluciju kada su u pitanju transferi igrača.           -Željko Janović i Vladimir Krsmanović

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore na Kongresu u Amsterdamu su predstavljali Željko Janović, predsjednik i Vladimir Krsmanović, sekretar za međunarodnu saradnju. Ispred SPFCG na Kongresu pravnika, učestvovao je advokat SPFCG,  Filip Jovović.

SPFCG organizovao Okrugli sto na temu „Razmatranje modela Kolektivnog ugovora za fudbal i definisanje neophodnih koraka za početak pregovora“

02.12.2015.godine u Hotelu „Podgorica“, održan je mini Okrugli sto na kojem se raspravljalo o aktuelnim pitanjima koja se tiču prvenstveno neadekvatne zakonske regulative kada je u pitanju radno-pravni status fudbalera, sportista  i sportskih radnika uopšte, te traženju adekvatnih rješenja za poboljšanje istog kroz inicijative za izmjenu ostojećeg zakonodavstva koje uređuje ovu oblast. Pored ove tematike učesnici su raspravljali i o Pravilniku o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, prvenstveno sa aspekta njegove primjene, kao i o najavljenoj izradi novog Zakona o sportu.Cilj ovog Okruglog stola je bio da se predstave specifičnosti bavljenja ovom djelatnosti u radno-pravnom smislu i da se kroz kvalitetnu raspravu dođe rješenja koja bi na najbolji način reflektovala interes fudbala i igrača kroz izmjenu postojećeg zakonodavstva.

„Smatram da je ova tema otvorena u pravo vrijeme, obzirom da je u toku izrada novog Zakona o radu, a u saznanju sam da je za narednu godinu planirano donošenje novog Zakona o sportu. Imajući u vidu da se radno-pravni status sportista uređuje kroz Zakon o sportu, a pitanje Kolektivnog ugovora kroz Zakon o radu.  Pitanja radno-pravnog statusa treba urediti dijelom kroz Zakon o sportu, a dijelom kroz Granski kolektivni ugovor za podgrupu – fudbal. Problem koji trenutno postoji odnosi se na činjenicu da važeći Zakon o radu predviđa da su subjekti koji zaključuju ovaj Kolektivni ugovor reprezentativna organizacija sindikata i reprezentativno udruženje poslodavaca. Imajući u vidu specifičnost fudbala, smatram da bi umjesto Unije poslodavaa koja je sada reprezentativno udruženje poslodavaca, trebalo predvidjeti da strana u pregovorima budu Fudbalski savez i resorno Ministarstvo, odnosno Uprava za sport i mlade. U svakom slučaju trebalo bi napraviti analizu uporednih rješenja koja se odnose na ovo pitanje kako bismo u novom Zakonu o radu imali rješenja koja su održiva u praksi, posebno zbog specifičnosti aktuelne organizaciono-vlasničke strukture fudbalskih klubova. Postojanje posebnog Kolektivnog ugovora za fudbal je neophodno i zbog činjenice da u Crnoj Gori ne postoji posebni zakon koji bi uredio sve specifičnosti koje se odnose na radno-pravni status fudbalera“, izjavila je dr Vesna Simović-Zvicer, koordinator Rdne grupe za izradu Zakona o radu.

U vezi novog  Pravilnika o uslovima za obavljanje zdravstvenih pregleda sportista, učesnici su pozdravili donošenje takvog akta, ali je izražena i zabrinutost u pogledu njegove primjene uzimajući u obzir generalno stanje u našim sportskim klubovima. „Nadam se da neće ostati samo slovo na papiru, već akt koji će se moći nesmetano primjenjivati“, između ostalog zaključila je dr Svjetlana Zeković, koju je SPFCG delegirao da zajedno sa podpredsjednikom Željkom Damjanovićem prisustvuje sastanku u organizaciji FSCG koji će se održati 9.decembra, i gdje će se predstavnici fudbalskih klubova informisati o obavezama po pitanju implementacije Pravilnika.

Iz SPFCG su izrazili stav da troškovi ovih pregleda ne smiju ići na teret sportista.

Po pitanju najavljenog donošenja novog Zakona o sportu, za koji su se svi učesnici složili da u ovom trenutku nije prilagođen realnim potrebama sportista, sportskih radnika i sporta uopšte, zaključeno je da je neophodno uputiti inicijativu resornom Ministarstvu kako bi se u Radnu grupu za izradu ovog Zakona uključio predstavnik Sindikata sporta.

„Odlučili smo da preduzmemo aktivne i konkretne korake za rješavanje najvažnijih pitanja za poboljšanje statusa sportista. Zašto smo krenuli od fudbala? Jednostavno to je najpopularniji i najmasovniji sport kod nas, i standardi koji se postave u fudbalu biće lakše primjeniti i na ostale sportove“, zaključio je na kraju Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Na okruglom stolu su pored gđe Simović-Zvicer, gđe Zeković, učestvovali članovi rukovodstva Sinidkta profesionolanih fudbalera i Sindikata sporta i predstavnik FSCG.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016