Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore održana je danas u...

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

06.10.2017. FIFA i FIFPro danas su potpisali sveobuhvatni šestogodišnji ugovir o...

WORLD 11 iz ugla činjenica

WORLD 11 iz ugla činjenica

Predstavljamo neke činjenice u vezi ovogodišnjeg izbora za najbolji tim svijeta Ovo je...

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

Večeras, na gala svečanosti u Londonu održaće se svečano proglašenje Najboljeg tima 2017 -...

OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

SPFCG je okončao akciju glasanja za najbolji tim svijeta WORLD 11. U glasanju je uzelo...

 • Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Treća Skupština Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore

  Monday, 27 November 2017 23:11
 • FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  FIFA i FIFPro potpisali važan sporazum i najavljuju mjere koje će unaprijediti profesionalni fudbal

  Tuesday, 07 November 2017 18:13
 • WORLD 11 iz ugla činjenica

  WORLD 11 iz ugla činjenica

  Tuesday, 24 October 2017 19:08
 • SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  SVEČANO PROGLAŠENJE WORLD 11 za 2017.godinu

  Monday, 23 October 2017 19:25
 • OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

  OKONČANA AKCIJA GLASANJA ZA WORLD 11

  Sunday, 08 October 2017 21:38

SPFCG NA GENERALNOJ SKUPŠTINI EVROPSKE DIVIZIJE FIFPRO

7. i 8.juna 2016. U Oslu, Norveška održana je Generalna Skupština Evropske divizije FIFpro-a. Pored ostalog, prvog dana  Skupštine bilo je riječi o stepenu realizacije godišnjeg plana FIFPro-a, ali i  reformskom procesu u FIFA, odnosima FIFpro-a sa socijalnim partnerima na evropskom nivou UEFA-om i ECA-om, kao i aktuelnim projektima koje FIFpro sprovodi u saradnji sa FIFA i Interpolom (borba protiv namještanja mečeva) i Univerzitetom u Mančesteru, a u vezi globalnog istraživanja po pitanju radnih odnosa u fudbalu. Drugog dana su organizovane paralelne radionice na temu poboljšanja interne komunikacione strategije, zatim o značaju potpisivanja kolektivnog ugovora i razvijanju odnosa sa sindikata sa nacionalnim fudbalskim savezima.

Delegati su apostrofirali neophodnost bržeg i efikasnijeg rada Arbitražne komisije FIFA (DRC), kao i to da je neophodna uravnoteženost na relaciji igrač – klub kada su u pitanju sporovi, pogotovo u dijelu izvršenja odluka FIFA Arbitraže, jer dešava se da u nekim zemljama klubovi koriste različite mehanizme kako bi odugovlačili sa izvršenjem, ili ga izbjegli uopšte.

U završnom dijelu delegati su informisani o razvoju edukacionih programa FIFpro, a koji su još uvijek rezervisani samo za sindikate iz zemalja članica EU, kao i o razvoju nove aplikacije za projekat, koji bi se realizovao u saradnji sa Evropskom komisijom.

Predstavci SPFCG na Skupštini su bili Željko Janović, predsjednik i Vladimir Krsmanović, sekretar za međunarodnu saradnju.

Igrači izabrali najboljih jedanaest

24.05.2016. Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) treću sezonu zaredom sproveo akciju izbora najboljeg tima Telekom 1. CFL.

U glasanju su učestvovali fudbaleri prvoligaških timova, njih ukupno 196, što je nešto više od 80 odsto igrača koji nastupaju u CFL-u, dobijena je najbolja jedanaestorka u formaciji 4-3-3.

Tim izgleda ovako:Golman Milan Mijatović, Bokelj (58 glasova),

bekovi Momčilo Raspopović (62) Risto Radunović, Budućnost (110 glasova),

centralni bekovi Aleksandar Šofranac, Sutjeska (81)Mirko Radišić, Rudar (57 glasova),

vezisti Aleksandar Šćekić, Bokelj (106),  Nedeljko Vlahović, Rudar (73) i Petar Vukčević, Grbalj (73 glasa),

te ofanzivni trio Marko Burzanović, Budućnost (107),Marko Šćepanović, Mladost (99)Darko Bjedov, Zeta (67 glasova).

Kao što smo već najavili, način izbora malo je promijenjen ove godine. Za razliku od dvije prethodne sezone, kada je specijalna komisija sastavljena od novinara i selektora svih reprezentativnih kategorija birala širi spisak, prvoligaški fudbaleri su ovoga puta imali punu slobodu da izaberu kojeg žele fudbalera, osim naravno igrače iz svog kluba.

Smatramo da je ovo najdemokratskiji mogući način izbora, iako je neminovno nosio sa sobom i malo pristrasnosti, na način da su neki fudbaleri glasali za igrače iz svog grada, ali s obzirom na "širinu" izbora - dobijen je najbolji i najmjerodavniji mogući tim. O tome  svjedoči podatak da su se čak sedmorica fudbalera od najboljih 11 našli u "B" reprezentaciji Crne Gore, koju je selektirao Mojaš Radonjić, a koja će se sjutra suprostaviti A reprezentaciji Crne Gore u revijalnom meču pod Goricom.

Vezista Rudara Nedeljko Vlahović jedini je fudbaler koji je sva tri puta uvršten u idealnu jedanaestorku domaćeg prvoligaškog karavana, dok su se njegov saigrač iz Rudara Mirko Radišić i Risto Radunović iz Budućnosti po dva puta našli u najboljem timu.

"Veliko je zadovoljstvo naći se u najboljem timu lige, ali treba znati da iza svake individualne nagrade stoji kolektiv. Svih ovih godina sam imao sreću da uz sebe imam dobre saigrače, dobre trenere, prije svega dobre ljude", kazao je Vlahović. „Nadam se da će igrači sve više cijeniti ono što Sindikat radi za njih.“

Marko Šćepanović, najbolji strijelac lige, zahvalio se u ime svih fudbalera najboljeg tima:

"Čast je i zadovoljstvo biti u najboljem timu lige, ali i da su birani neki drugi fudbaleri sigurno ne bi bilo nazsluženo, jer dosta dobrih igrača nastupa u našoj ligi. Hvala Sindikatu fudbalera i predsjedniku Željku Janoviću, koji su uvijek na usluzi fudbalerima, što sam osjetio i na svojoj koži jer sam prije desetak dana zahvaljujući SPFCG dobio spor sa bivšim klubom iz Irana", kazao je Šćepanović.

Na svečanosti organizovanoj na "Imanju Knjaz" u Podgorici nagrade članovima najboljeg tima uručio je kapiten crnogorske reprezentacije Mirko Vučinić.

"Sindikat profesionalnih fudbalera je minulih godina rješavao puno sporova pred domaćim i inostranim arbitražnim sudovima, trudili smo se da budemo prepoznatljiva spona između igrača i klubova, adresa kojoj fudbaleri uvijek mogu da se obrate. Nadamo se da će u buudućnosti tih sporova biti što manje. Ipak, sada smo ovdje lijepim povodom, fudbaleri su ponovo u centru pažnje, ovo je njihov dan. SPFCG će nastaviti da bira najbolji tim šampionata, naša anketa je postala prepoznatljiva i tradicionalna, kazao je Željko Janović, predsjednik SPFCG.  

SPFCG je i ove godine imao čast da bude domaćin velikom broju uvaženih gostiju, tako da su svečanom proglašenju prisutvovali predsjednik FSCG Dejan Savićević, generalni sekretar Đurđevac, selektori Tumbaković i Radonjić, članovi stručnog štaba nacionalne selekcije, te brojni sadašnji i bivši igrači, fudbalski radnici, prijatelji i saradnici Sindikata.

OTVORENA KUĆA FUDBALA

21.maj 2016. Fudbalski savez Crne Gore danas je zvanično otvorio svoj administrativni centar, uz prisustvo velikog broja gostiju i fudbalera, u podgoričkom naselju Stari Aerodrom otvorena je Kuća fudbala.

Na svečanosti koja je priređena na Dan nezavisnosti Crne Gore, otvaranju Kuće fudbala prisustvovali su predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) Đani Infantino, potpredsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Anhel Maria Viljar, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević, premijer Crne Gore Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. Ispred SPFCG, svečanom otvaranju prisustvovao je Željko Janović, predsjednik Sindikata.

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino iskazao je zadovoljstvo što je danas u Crnoj Gori."Danas je jedan poseban dan, deset godina od nezavisnosti, pokazali ste da ste za deset godina uspjeli napraviti jednu uspješnu zemlju. Ova Kuća fudbala će predstavljati jedan korak za razvoj fudbala u Crnoj Gori", kazao je, između ostalog, Infantino. 

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević zahvalio se FIFA-i i UEFA-i na finansijskoj pomoći, ali i upravi grada Podgorice na ustupljenom zemljištu za izgradnju terena i Kuće fudbala. 

"Izgradnja Kuće fudbala je nastavak kontinuiranog ulaganja u crnogorski fudbal. U proteklih osam godina FSCG je u saradnji s FIFA-om i UEFA-om investirao skoro 13 miliona eura u infrastrukturu",  poručio je Savićević.

„Crnogorski fudbal je danas dobio jedan reprezentativni objekat. Očekujemo da ćemo i dalje unaprijeđivati saradnju i socijalni dijalog sa FSCG na dobrobit naših igrača i fudbala uopšte.“, izjavio je Janović.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici fudbalskih saveza nekoliko evropskih zemalja, kao i proslavljeni fudbaleri Davor Šuker, Zvonimir Boban i Predrag Mijatović. Tu su bili i reprezentativci Crne Gore, članovi stručnog štaba, kao i članovi nacionalnog saveza. 

FIFPro u posjeti Međunarodnoj organizaciji rada

USPOSTAVITI RADNE STANDARDE ZA FUDBALERE

Sredinom aprila FIFPro je u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada organizovao studijsku posjetu ovoj agenciji Ujedinjenih nacija.

FIFPro je već odavno shvatio da je međuinstitucionalna saradnja jedan od ključeva uspješnog zastupanja interesa svog članstva.Uspostavljanje dijaloga i saradnja sa npr.Evropskom komisijom je već dala rezultate, a sada je vrijeme da se efikasna i produktivna saradnja uspostavi sa Međunarodnom organizacijom rada, najstarijom i jedinom tripartitnom agencijom UN-a.

Osnovan 1919.godine, MOR okuplja vlade, organizacije radnika i poslodavaca iz 186 država članica u cilju postavljanja radnih standarda, razvoja politika i kreiranja programa koji promovišu dostojanstven rad za sve radne ljude.

Eksperti MOR-a su prisutnima objasnili strukturu i mehanizme rada ove organizacije. Sa druge strane predstavnici FIFpro-a su predstavili strukturu, ciljeve i dosadašnja postignuća krovne asocijacije profesionalnih fudbalera.

Saradnja između ove dvije organizacije već postoji, ali je konstatovano da postoji potreba za njenim osnaživanjem. Po riječima eksperata MOR-a fudbalere i sportiste generalno su više vezali za neke druge UN agencije poput UNSECO-a ili IOC-a. Čini se da je sada konkretnija saradnja potrebnija nego ikada i to iz više razloga. Prvi i svakako najvažniji je taj što su fudbaleri radnici. Drugi razlog leži u činjenici što upravo fudbali i sport generalno reflektuju gotovo sve oblike globalno prisutnog prekarnog ili nesigurnog rada, među kojima su:

*Privremeno zaposlenje,

*Rad preko agencije za privremeno zapošljavanje i višestrani radni aranžmani,

*Nejasni ili dvosmisleni radni odnosi – zavisno samozaposlenje,

*Djelimično zaposlenje,

*Formalni i neformalni radni odnosi,

*Volonterstvo, neplaćeni probni rad itd.Svi ovi elementi su manje ili više prisutni u današnjem fudbalu, i postoji nedvosmislena potreba za njihovim uređenjem, a MOR kao organizacija posvećena svjetskim radnim standardima je adresa na koju se treba obratiti. Naravno, nijesu profesionalni sportisti jedini koji spadaju u kategoriju atipičnih radnika. Kao primjer navedeni su pomorci, koji spadaju u takođe u atipične radnike, ali su pokriveni Konvencijama MOR-a koje su ratifikovale većina država sa pomorskom privredom. Put do konvencije je dug i kompleksan ali nije nemoguć.

Tokom studijske posjete bilo je riječi i o značaju međunarodnih okvirnih sporazuma i njihove primjene, pogotovo u svijetlu globalizacije ekonomije u kojoj međunarodni lanci snadbjevanja čine 2/3 svjetske razmjene, te o ulozi sindikata u procesu pripreme i organizacije globalnih sportskih takmičenja.

Izbor NAJBOLJEG TIMA Telekom 1. CFL - sezona 2015/2016