FIFA FIFPRO ŽENSKI WORLD 11

FIFA FIFPRO ŽENSKI WORLD 11

2018-2019 FIFA FIFPRO WORLD 11GOLMANKA Sari van Vendal (Holandija, Arsenal/...

SVEČANO PROGLAŠEN NAJBOLJI TIM SVIJETA – FIFA FIFPRO WORLD 11

SVEČANO PROGLAŠEN NAJBOLJI TIM SVIJETA – FIFA FIFPRO WORLD 11

Virgil van Dijk je jedan od dva igrača Liverpula i jedan trojice Holanđana koji su...

Fudbal na granici izdržljivosti

Fudbal na granici izdržljivosti

Povodom, u poslednje vrijeme, primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova,...

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

Na vanrednoj generalnoj skupštini FIFPro-a održanoj 19. i 20. juna bilo je prisutno 65...

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), tradicionalno, šestu godinu zaredom,...

 • FIFA FIFPRO ŽENSKI WORLD 11

  FIFA FIFPRO ŽENSKI WORLD 11

  Monday, 23 September 2019 21:31
 • SVEČANO PROGLAŠEN NAJBOLJI TIM SVIJETA – FIFA FIFPRO WORLD 11

  SVEČANO PROGLAŠEN NAJBOLJI TIM SVIJETA – FIFA FIFPRO WORLD 11

  Monday, 23 September 2019 21:26
 • Fudbal na granici izdržljivosti

  Fudbal na granici izdržljivosti

  Monday, 19 August 2019 00:52
 • U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  Sunday, 30 June 2019 11:20
 • Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Tuesday, 28 May 2019 22:09

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), tradicionalno, šestu godinu zaredom, izabrao je najbolji tim domaćeg šampionata.

Takođe, treću sezonu zaredom, izabran je i najbolji igrač sezone Telekom 1. CFL.

Iako je minuli šampionat obilježila Sutjeska, koja je dominantno osvojila titulu sa devet bodova prednosti na vrhu, fudbaleri prvoligaških klubova su glasovima odlučili da idealnih 11 dominantno čine fudbaleri Budućnosti - čak šest igrača podgoričkog tima našlo se u najboljem timu lige, uz tri fudbalera Sutjeske i dvojicu iz Zete.Mjesto među 11 najboljih, u formaciji 4-3-3, izborili su: Milan Mijatović (Budućnost, 54 glasa) - Periša Pešukić (Budućnost, 34), Igor Vujačić (Zeta, 131), Stefan Milić(Budućnost, 44), Marko Vučić(Sutjeska, 42) - Draško Božović (Budućnost, 51), Marko Ćetković (Sutjeska, 87), Miloš Mijić(Budućnost, 77) - Nikola Krstović(Zeta, 121), Aleksandar Vujačić (Budućnost, 61) iBožo Marković (Sutjeska, 46).
Mladi crnogorski reprezentativac Nikola Krstović dobio je večeras priznanje za najboljeg fudbalera Telekom 1. CFL u sezoni 2018/19. 
19-godišnji fudbaler je dobio 43 glasa, skoro dvostruko više od saigrača iz Zete Igora Vujačića (24) i veziste Budućnosti Miloša Mijića (22). Krstović je sa 17 golova predvodio Zetu do trećeg mjesta na tabeli i plasmana u kvalifikacije za Ligu Evrope.
U akciji glasanja učestvovalo je 175 fudbalera iz svih klubova I CFL. Priznanja igračima, koji ove godine čine NajTim uručio je bivši reprezentativac Vukašin Poleksić, dok je pehar namjenjen najboljem igraču uručio reprezentativac Fatos Bećiraj.

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

21 – 22.maj 2019 u Madridu je održana Generalna skupština evropske divizije FIFPro-a. Pored ostalih aktuelnih tema, na Skupštini je bilo riječi o predloženim reformama evropskih klupskih takmičenja i njihovom potencijalnom uticaju na već, u velikoj mjeri, zgusnuti međunarodni kalendar mečeva.

Istaknuto je da, bez obzira na komercijalni interes savremenog fudbala, neophodno je povesti računa o fizičkom i psihičkom zdravlju igrača.

Skupština je završena panel diskusijom na kojoj su učestvovali Đorđo Marketi, zamjenik generalnog sekretara UEFA, Mikele Ćentenario, generalni sekretar ECA (Evropsko udruženje klubova) i Jako Svart, generalni direktor Evropskih liga.Panelisti su diskutovali o izazovima sa kojima se suočava klupski fudbal u Evropi, sa akcentom na sve dublji jaz između najbogatijih evropskih klubova i ostalih koji im sve teže pariraju u komercijalnom, ali i posledično, u takmičarskom smislu. Izazov, takođe predstavlja i sve prisutnija razlika u komercijalnim efektima evropskih i nacionalnih klupskih takmičenja. Kako je zaključeno, ukoliko se takav trend nastavi, razlike između klubova- redovnih učesnika završnice Lige šampiona i svih ostalih biće sve veće. Po riječima panelista, ali i ostalih učesnika Skupštine, potrebno je naći model koji donio više ravnoteže u evropskom fudbalu.

SPFCG su na Skupštini u Madridu predstavljali Željko Janović, predsjednik i Vladimir Krsmanović, generalni sekretar.

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

3 – 5.april 2019. FIFPro je bio domaćin trodnevne Konferencije o profesionalnom razvoju igrača. Konferencija, u organizaciji globalnog udruženja sportista World Players Association, održana je pod motom "prepare, empower, support" (pripremi, osnaži, podrži). Oko 100 učesnika iz 44 zemlje imalo je priliku da se upozna sa iskustvima nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave profesionalnim razvojem igrača iz različitih sportova, globalnim trendovima i istraživanjima na polju edukacije, mentalnog zdravlja i profesionalne orjentacije sportista nakon okončanja karijere. 

Istaknuto je da je karijera sportiste je u procesu stalne tranzicije, od početka pa do okončanja ispunjena uspjesima i razočarenjima, povredama, usponima i padovima, te da je uloga sindikata da omoguće stabilnost i podršku. Iz tog razloga na sindikatima je da razviju specifične programe i usluge koji bi pratili sve etape karijere igrača.

Ispred SPFCG na Konferenciji je učestvovao Vladimir Krsmanović, generalni sekretar.

ZDRAVLJE IGRAČA NA PRVOM MJESTU

FIFPro je razvio edukativni priručnik u cilju poboljšanja kvaliteta tretiranja situacija potresa mozga kod fudbalera.

Potres mozga (concussion) je povreda mozga uzrokovana direktnim ili indirektnim udarcem u glavu koja rezultira neurološkim i kognitivnim oštećenjima.

Potres mozga treba tretirati ozbiljno u cilju prevencije dogoročnih zdravstvenih poremećaja poput depresije, umora ili glavobolje.

FIFPro, zajedno sa ekspertima za ovu oblast kreirao je video animaciju sa fokusom na najvažnije informacije o potresu mozga i o reakciji ostalih igrača na terenu u tom trenutku. FIFPro i eksperti su jednoglasno su se fokusirali na :

 • Prepoznaj (Recognise) mogući potres mozga kod saigrača ili protivnika;
 • Prijavi (Report)mogući potres mozga tehničkom i medicinskom osoblju;
 • Ukloni (Remove) igrača sa terena ukoliko postoji sumnja na potres mozga.

Da se nešto mijenja u pozitivnom smislu kada su u pitanju ovakvi slučajevi, govori i slučaj švajcarskog reprezentativca Fabiana Schaera koji se tokom subotnje utakmice protiv Gruzije onesvjestio nakon sudara glavom sa protivničkim igračem. Fabianu je bilo dopuštenio da nastavi da igra iako je pokazivao znakove koji upućuju na potres mozga, nedostatka ravnoteže i glavobolje. FIFPro i Sindikat fudbalera Švajcarske zatražili su od Fudbalskog saveza te zemlje da primjeni službeni protokol u slučaju pojave potresa mozga, a koji podrazumijeva postepeni oporavak prije povratka na teren. Savez je donio odluku da je ovom igraču potrebno više vremena za oporavak u cilju prevencije eventualnih negativnih posledica po njegovo zdravlje, i iz tog razloga Fabian Schaer nije igrao protiv Danske.

Osim Schaeru u poslednje dvije sedmice slični incidenti su se dogodili sa golmanima Entonijem Lopezom (Olimpik Lion) i Savidom Ospinom (Napoli). Lopezu je, nakon što je izgubio svijest na utakmici protiv Barselone, bilo dopušteno da igra još desetak minuta prije nego što je zamjenjen, a Ospina je nakon incidenta na utakmici Serie A ostao na ternu dok nije izgubio svijest 30 minuta kasnije.

Incidenti Schaera i Lopeza su se deogodili na utakmicama u organizaciji UEFA, i dokaz su da trenutni protokol kod potresa mozga u profesionalnom fudbalu ne štiti dovoljno igrače, i i z tog razloga FIFPro lobira organizatore takmičenja da uvedu promjene kako bi se ispravili propusti kojima se rizikuje ozbiljno narušavanje zdravlja igrača.

U narednim objavama SPFCG će posvetiti više pažnje ovoj problematici i planira sprovođenje kampanje na podizanju svijesti o značaju iste.