Fudbal na granici izdržljivosti

Fudbal na granici izdržljivosti

Povodom, u poslednje vrijeme, primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova,...

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

Na vanrednoj generalnoj skupštini FIFPro-a održanoj 19. i 20. juna bilo je prisutno 65...

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), tradicionalno, šestu godinu zaredom,...

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

21 – 22.maj 2019 u Madridu je održana Generalna skupština evropske divizije FIFPro-a....

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

3 – 5.april 2019. FIFPro je bio domaćin trodnevne Konferencije o profesionalnom razvoju...

 • Fudbal na granici izdržljivosti

  Fudbal na granici izdržljivosti

  Monday, 19 August 2019 00:52
 • U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  Sunday, 30 June 2019 11:20
 • Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Tuesday, 28 May 2019 22:09
 • GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  Sunday, 26 May 2019 21:00
 • U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  Monday, 08 April 2019 20:34

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

3 – 5.april 2019. FIFPro je bio domaćin trodnevne Konferencije o profesionalnom razvoju igrača. Konferencija, u organizaciji globalnog udruženja sportista World Players Association, održana je pod motom "prepare, empower, support" (pripremi, osnaži, podrži). Oko 100 učesnika iz 44 zemlje imalo je priliku da se upozna sa iskustvima nacionalnih i međunarodnih organizacija koje se bave profesionalnim razvojem igrača iz različitih sportova, globalnim trendovima i istraživanjima na polju edukacije, mentalnog zdravlja i profesionalne orjentacije sportista nakon okončanja karijere. 

Istaknuto je da je karijera sportiste je u procesu stalne tranzicije, od početka pa do okončanja ispunjena uspjesima i razočarenjima, povredama, usponima i padovima, te da je uloga sindikata da omoguće stabilnost i podršku. Iz tog razloga na sindikatima je da razviju specifične programe i usluge koji bi pratili sve etape karijere igrača.

Ispred SPFCG na Konferenciji je učestvovao Vladimir Krsmanović, generalni sekretar.

ZDRAVLJE IGRAČA NA PRVOM MJESTU

FIFPro je razvio edukativni priručnik u cilju poboljšanja kvaliteta tretiranja situacija potresa mozga kod fudbalera.

Potres mozga (concussion) je povreda mozga uzrokovana direktnim ili indirektnim udarcem u glavu koja rezultira neurološkim i kognitivnim oštećenjima.

Potres mozga treba tretirati ozbiljno u cilju prevencije dogoročnih zdravstvenih poremećaja poput depresije, umora ili glavobolje.

FIFPro, zajedno sa ekspertima za ovu oblast kreirao je video animaciju sa fokusom na najvažnije informacije o potresu mozga i o reakciji ostalih igrača na terenu u tom trenutku. FIFPro i eksperti su jednoglasno su se fokusirali na :

 • Prepoznaj (Recognise) mogući potres mozga kod saigrača ili protivnika;
 • Prijavi (Report)mogući potres mozga tehničkom i medicinskom osoblju;
 • Ukloni (Remove) igrača sa terena ukoliko postoji sumnja na potres mozga.

Da se nešto mijenja u pozitivnom smislu kada su u pitanju ovakvi slučajevi, govori i slučaj švajcarskog reprezentativca Fabiana Schaera koji se tokom subotnje utakmice protiv Gruzije onesvjestio nakon sudara glavom sa protivničkim igračem. Fabianu je bilo dopuštenio da nastavi da igra iako je pokazivao znakove koji upućuju na potres mozga, nedostatka ravnoteže i glavobolje. FIFPro i Sindikat fudbalera Švajcarske zatražili su od Fudbalskog saveza te zemlje da primjeni službeni protokol u slučaju pojave potresa mozga, a koji podrazumijeva postepeni oporavak prije povratka na teren. Savez je donio odluku da je ovom igraču potrebno više vremena za oporavak u cilju prevencije eventualnih negativnih posledica po njegovo zdravlje, i iz tog razloga Fabian Schaer nije igrao protiv Danske.

Osim Schaeru u poslednje dvije sedmice slični incidenti su se dogodili sa golmanima Entonijem Lopezom (Olimpik Lion) i Savidom Ospinom (Napoli). Lopezu je, nakon što je izgubio svijest na utakmici protiv Barselone, bilo dopušteno da igra još desetak minuta prije nego što je zamjenjen, a Ospina je nakon incidenta na utakmici Serie A ostao na ternu dok nije izgubio svijest 30 minuta kasnije.

Incidenti Schaera i Lopeza su se deogodili na utakmicama u organizaciji UEFA, i dokaz su da trenutni protokol kod potresa mozga u profesionalnom fudbalu ne štiti dovoljno igrače, i i z tog razloga FIFPro lobira organizatore takmičenja da uvedu promjene kako bi se ispravili propusti kojima se rizikuje ozbiljno narušavanje zdravlja igrača.

U narednim objavama SPFCG će posvetiti više pažnje ovoj problematici i planira sprovođenje kampanje na podizanju svijesti o značaju iste.

ODRŽAN SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA IZ REGIONA

 15.mart 2019.godine u Sarajevu je održan sastanak članica FIFPro-a iz regiona, u organizaciji Sindikata profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine. Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima u iz domena sindikata, prvenstveno o radno-pravnom statusu igrača i značaju socijalnog dijaloga za unaprijeđenje istog.

Istaknuto je da, bez obzira na specifičnosti svake zemlje, postoje i pitanja i aktivnosti na kojima bi sindikati iz regiona mogli blisko sarađivati i da ovakvi sastanci idu u prilog tim ciljevima.Ispred SPFCG na sastanku je učestvovao predsjednik Željko Janović.

Crnogorski bombarder: Počeo kao golman, sad je napast za golmane

Nikola Krstović ima 18 godina, a već treću sezonu je jedan od glavnih aktera crnogorske klupske scene. Jedan od rijetkih mladića koji su posljednjih godina sa terena CFL skrenuli pažnju klubova iz zapadne Evrope. Debitovao je sa 16 godina i 18 dana. Već je odigrao 76 mečeva u prvoligaškoj konkurenciji, upisao 25 golova. A počeo je – kao golman. “Sa osam godina sam počeo da treniram. Krenuo sam od pozicije golmana, ubrzo sam se prebacio na mjesto odbrambenog igrača, a zatim i napadača. Tako je krenula priča”, kazao je Krstović. On je klasični golgeter, ali nije samo igrač šesnaesterca. To se posebno vidjelo ove sezone, kada je Zeta, najmlađa ekipa u ligi, igrala, po gotovo opštem mišljenju i najbolji fudbal. “Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na prvoligaško takmičenje. Sve je bilo drugačije u odnosu na omladinsku konkurenciju, individualni kvalitet ne dolazi lako do izražaja. Mislim da sam dobro prošao proces prilagođavanja”, istakao je Krstović. To je čak i preskromno rečeno za mladića koji je za kratko vrijeme stekao reputaciju jednog od najboljih fudbalera domaćeg šampionata, i koji je prošle godine, u anketi FSCG zauzeo treće mjesto na listi najboljih igrača u Crnoj Gori, iza Igora Ivanovića i Miljana Vlaisavljevića, a našao se u idealnom timu sezone, u glasanju koje je organizovao SPFCG. Iako svjestan talenta, ističe da je najvažniji predan i kvalitetan rad… “Svjestan sam da bez treniranja i odricanja ne mogu postići ništa. U periodu kada treniram slabije, odmah osjetim da mi nešto nedostaje. Rad je postao sastavni dio mog života”, ističe Krstović. O njemu se piše i priča van granica Crne Gore. Mediji su javljali o interesovanju Partizana, zatim Anderlehta, nedavno Palerma i Udinezea… “Strpljiv sam, ali naravno da želim da se oprobam u jačoj ligi. Želim da napravim korak naprijed, a kada će to biti – vidjećemo. Ambiciozan sam i mislim da je to veoma pozitivna osobina”. Već sa 17 godina je debitovao za mladu reprezentaciju Crne Gore, biće jedan od aduta Mojaša Radonjića u narednom ciklusu, a jedan od njegovih najvećih ciljeva je dres seniorskog nacionalnog tima… “ Slagao bih kada bih rekao da se ne nadam da ću u bliskoj budućnosti dobiti poziv na širi spisak. Za mene je reprezentacija sve. Igrati za svoju zemlju je velika čast. Sanjam da jednog dana igram za naš prvi tim”, rekao je Krstović