FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

Potpuno podržavamo odluke donesene od strane UEFA i CONMEBOL-a da odgode Euro 2020 i Copa America...

REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), FIFPro Evropa, Evropska asocijacija klubova (ECA),...

COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE Sindikat fudbalera u Švajcarskoj (SAFP) član...

ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  Na pravnom kongresu FIFPRO-a održanom u Amsterdamu 18. i 19. februara smo dobili dosta...

REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

U Zagrebu je 10. februara održan radni sastanak regionalnih sindikata profesionalnih...

 • FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

  FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

  Saturday, 21 March 2020 22:32
 • REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

  REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19)...

  Friday, 20 March 2020 15:39
 • COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  Friday, 13 March 2020 20:45
 • ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  Monday, 09 March 2020 19:55
 • REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

  REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

  Tuesday, 03 March 2020 09:54

FIFA FIFPro WORLD XI AWARD 2014

Fudbaleri Crne Gore su završili glasanje za najboljih 11 igrača svijeta – FIFA FIFPro WORLD XI AWARD 2014. Glasalo je 276 igrača, i glasački listići su poslati u Holandiju, gdje se sumiraju glasovi od ukupno 70.000 igrača iz čitavog svijeta. Svečano proglašenje naj-tim 2014-te godine biće održano 12. Januara 2015. u Cirihu.


 -Glasaju fudbaleri iz kluba "Budućnost"-

Zaključci sa Kongresa u Tokiju

Na Kongresu FIFPro-a, održanom od 28 do 30.novembra u Tokiju, doneseni su zaključci koji se odnose na oblasti od ključnog značaja kako na radno-pravni status fudbalera, tako i na razvoj fudbala uopšte.


Zaključak koji naišao na najveći medijski odjek u svijetu se odnosi na pokretanje zajedničke borbe Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), Svetskog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFpro) i Interpola protiv namještanja utakmica. Cilj ove kampanje, jeste da ukaže na opasnost od namještanja rezultata mečeva, kao i da obezbijedi pravu edukaciju igračima kako bi oni mogli da prepoznaju, odupru se i prijave pokušaje korupcije. Kampanja predstavlja posvećenost FIFA, FIFPro i Interpol da proaktivno zajednički rade na eliminaciji namještanja mečeva na svim nivoima fudbala. Iako je kampanja prvenstveno usmjerena na fudbalere, ona se takođe odnosi na sve interesne strane u fudbalu, uključujući trenere, sudije, klupske i zvaničnike fudbalskih saveza. Moto pod kojim se sprovodi kampanje je „ Prepoznaj, odupri se, prijavi – Reci ne namještanju mečeva“ . Članice FIFPro će svaka u svojoj zemlji odpočeti razgovore sa fudbalskim savezom, nacionalnom kancelarijom Interpola i policijom oko formiranja radnog tijela koje bi sprovodilo kampanju na nacionalnom nivou.


Ove tri organizacije su za pocetak akcije borbe protiv namještanja pripremile DVD - u kojem su snimljene izjave Frenka Lamparda, Kolo Turea i Branislava Ivanovića, koji će igračima pomoći da se bore protiv nameštanja. 

 

Sljedeći Zaključak se odnosi na zabranu vlasništva treće strane (TPO). FIFPro izražava zadovoljstvo da se nakon višemjesečnih intenzivnih pregovora kroz rad Radne grupe o TPO i tekućom diskusijom sa UEFA, da je FIFA konačno prihvatila naš poziv da se zabrani vlasništvo treće strane. Iako je potpisivanje Sporazuma prvi korak ka ostvarenju našeg cilja, FIFPro će sa velikim interesovanjem ćemo pratiti detalje implementacije.  FIFPro neće prihvatiti dugačke rokove tranzicije ka zabrani TPO, jer je to prioritet i očekujemo jasne rezultate do kraja godine. FIFPro ponavlja da je preduzimanje hitnih I konkretnih koraka ka zabrani TPO jedini mogući način rada zbog fundamnetalnih zloupotreba sistema za transfer igrača i posvećenost sveukupnim reformama tog sistema je osnažena i Odlukom Izvršnog odbora FIFA.

 

Sve učestaliji oblici verbalnih napada i vrijeđanja fudbalera na rasnoj osnovi, kao i drugi oblici diskriminacije je društvena anomalija protiv koje će se FIFPro konstatno boriti je takođe zaključak sa Kongresa u Tokiju. Zato se pokreće Kampanja pod nazivom “Pokaži crveni karton rasizmu” koja će se sprovesti u svim zemljama članicama FIFpro-a. Bilo koji oblik diskriminacije prema fudbalerima mora biti sancionisan od strane sudija i organizatora takmičenja. UEFA Protokol o tri koraka ovlašćuje sudije da prekinu meč i nalože da se preko razglasa saopšti upozorenje da se meč neće nastaviti ukoliko se ne prekine nedolično ponašanje navijača.

FIFPro insistira da su sudije po instrukciji rukovodećenih tijela fudbala odgovorne u primjeni takvih mjera. Takođe je jasno da igrači imaju pravo da prosude u datoj situaciji da li je protokol adekvatno primjenjen u cilju njihove zaštite od diskriminacije.

 

Zaključeno je da i nakon dvije godine od potpisivanja Sporazuma o primjeni jedinstvenog obrasca koji sadrži Minimum zahtjeva za ugovore fudbalera, a koji je potpisan od strane FIFPro, UEFA, EPFL (Zajednica ligaša Evrope) I ECA (Asocijacija klubova Evrope), isti nije zaživio u mnogim zemljama. U saradnji sa UEFA, FIFPro će u narednom periodu raditi na preduzimanju konkretnijih mjera u vezi primjene ovog usvojenog Standarda.

 

Dodjela organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022 Kataru je izazvala brojne kontroverze u svijetu fudbala. FIFPro, ne želeći da ulazi u razloge koji su prevagnuli da se prvenstvo održi baš tamo, na Kongresu u Japanu je donijelo Zaključak koji se odnosi na  neprihvatljive termine odigravanja utakmica. Zdravlje igrača je oblast o kojoj FIFpro neće pregovarati, ni pristajati na bilo kakve kompromise. Imajući razumijevanja za različite komercijalne interese da se Svjetsko prvenstvo održava u ljetnjim mjesecima, FIFPro naglašava da su zdravlje i bezbjednost igrača na prvom mjestu, i da je nedopustiv bilo kakav rizik po tom pitanju. Sektor za zdravstvo FIFPro-a je na osnovu nalize zaključio da su jedini mogući termini za odigravanje utakmica u toj zemlji u januaru i februaru nakon 17 časova.

 


Zbog učestalih radnih prava fudbalera, takođe je zaključeno da je neophodno potpisivanje kolektivnih ugovora, kao najdjelovornijeg mehanizma za zaštitu i definisanje prava i obaveza kako klubova, tako i igrača. Članicama FIFpro-a koje do sada nijesu potpisale Kolektivni ugovor, sugerisano je odpočnu pregovore sa socijalnim partnerima koji bi rezultirali potpisivanjem ovog vida ugovora.

Revija SPFCG - FER IGRA broj 5

Revija Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore 

FER IGRA  broj 5. Podgorica, oktobar 2014.

Elektronsku verziju novog broja revije možete pogledati/preuzeti ovdje, ili klikom na sliku ispod.


FIFPro Vas upozorava! Čuvajte se lažnih agenata!

FIFPro je izdao upozorenje svim profesionalnim fudbalerim da budu vrlo oprezni kada ih kontaktiraju lažni agenti koji rade za fudbalske klubove, međunarodne agencije, kompanije ili sami za sebe, ali u stvarnosti se radi o prevari pokušavajući zavesti igrače.
U posljednjih nekoliko nedelja, FIFPro je dobio informacije o raznim igračima koji su bili na meti varanja. Svi slučajevi imaju puno sličnosti i jedan zajednički cilj:

PREVARITI IGRACA I UZETI MU NOVAC!


PRAKSA

Igraču je pristupila osoba koja tvrdi da je agent. Pristup igraču takođe se može ostvariti putem Facebooka ili drugih društvenih medija. Lažni agent igraču navodi kako je u kontaktu s inostranim klubom koji je vrlo zainteresovan za potpisivanje ugovora. Lažni agent pokazuje igraču primjer dokumenta s kontakt podacima kluba, logotipom kluba, ponudom ugovora... Ponuda je primamljiva.
Dokument izgleda vjerodostojan, ali je falsifikovan.
Lažni agenti obično kontaktiraju igrače u završnoj fazi prelaznog roka za transfere, koji daje igračima malo vremena da zatraže pravni savjet ili da temeljno pogledaju ponudu. Osim toga, igrači imaju tendenciju da očajnički žele potpisati ugovor kada se približava krajnji rok prelaznog roka za transfere .
Prije potpisivanja ugovora ili putovanja do kluba za daljnje razgovore i pregovore, lažni agent traži od igrača da mu se plate putni troškovi, radna dozvola, administrativni troškovi, porezi ili drugi "obavezni" troškovi. Zbog kratkog roka, igrač mora uplatiti novac što je brže moguće na bankovni račun . Lažni agent obećava da će igrač dobiti potrebne dokumente čim novac bude uplaćen.
No, nakon što je novac prebačen, ništa se ne događa. Lažni agent ili će potpuno nestati ili održavati kontakt i pitati igrača za više novca zbog "nepredviđenih dodatnih troškova".

ZAKLJUČAK

• Lažni zastupnik/agent nije pravi agent, ne radi u ime kluba ili međunarodne agencije.
• Ne postoji stvarna ponuda iz bilo kojeg kluba

FIFPRO POZIVA IGRAČE DA PODIJELE SLEDEĆE SAVJETE:

• Ako ste kontaktirani od nekoga koga ne poznajete, tvrdeći da je on/ona agent ili neko sličan, budite vrlo oprezni. Pokušajte dobiti što je moguće više podataka/informacija ili kontaktirajte Vaš Sindikat fudbalera. Sindikat fudbalera ima iskustva u rješavanju ove prakse, te će vam pomoći.
• Nikada ne uplaćujte novac! Ako je klub stvarno zainteresovan za Vas, klub će voditi brigu o svim početnim troškovima. Klub takođe mora platiti za radnu dozvolu, a vi trebate potpisan ugovor da bi zatražili radnu dozvolu.

FIFPro