FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

Potpuno podržavamo odluke donesene od strane UEFA i CONMEBOL-a da odgode Euro 2020 i Copa America...

REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA), FIFPro Evropa, Evropska asocijacija klubova (ECA),...

COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE Sindikat fudbalera u Švajcarskoj (SAFP) član...

ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  Na pravnom kongresu FIFPRO-a održanom u Amsterdamu 18. i 19. februara smo dobili dosta...

REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

U Zagrebu je 10. februara održan radni sastanak regionalnih sindikata profesionalnih...

 • FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

  FIFPRo podržava jedinstvo interesnih strana u fudbalu povodom pandemije korona virusa

  Saturday, 21 March 2020 22:32
 • REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19) NA TAKMIČENJA

  REZOLUCIJA EVROPSKE FUDBALSKE PORODICE O KOORDINISANOM ODGOVORU NA UTICAJ KORONAVIRUSA (COVID-19)...

  Friday, 20 March 2020 15:39
 • COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  COVID19 - SAVJETI ZA IGRAČE I KLUBOVE

  Friday, 13 March 2020 20:45
 • ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  ODRŽAN KONGRES PRAVNIKA U AMSTERDAMU

  Monday, 09 March 2020 19:55
 • REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

  REGIONALNI SASTANAK SINDIKATA PROFESIONALNIH FUDBALERA

  Tuesday, 03 March 2020 09:54

Održana dvodnevna generalna Skupština u Atini

Svjetsko udruženje profesionalnih fudbalera (FIFPro) je u Atini održalo dvodnevnu generalnu Skupštinu uz učešće predstavnika 29 sindikata koji čine FIFPro fudbalsku diviziju Evrope. Skupština je održana od 04.-06.01.2015.god., a Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore ( SPFCG ) su predstavljali Zeljko Janović i Vlado Krsmanović.

Glavna tema sastanka je bila reforma sistema transfera igrača. FIFPro je posle razmimoilaženja stavova sa ECA ( Udruženje Evropskih klubova) i EPFL ( Evropska profesionalna fudbalska liga) jednoglasno odlučio da prestanu svi pregovori  dok osnovna načela o zaštiti igrača i njihovih ugovora ne budu prihvaćena od strane poslodavaca. Problemi su se manifestovali i raspravom o zaštiti igrača koji nijesu plaćeni na vrijeme ili su im ugovori raskinuti na njihovu štetu. Ipak FIFPro je podnio četiri ključna predloga koja se odnose na zaštitu igrača koji ECA i EPFL nijesu prihvatili na zajedničkom  sastanku održanom u  sjedištu FIFA u Cirihu.

Predlozi FIFPro-a:

1.Onaj igrač koji je neplaćen više od 30 dana može izabrati raskid ugovora ako je dao klubu zahtjev u razmatranje  najmanje deset dana  pisanim putem da mu se isplate dugovanja.

2. Ako je ugovor raskinut od strane kluba bez opravdanih razloga ili zbog neplaćanja igrača , isti će imati pravo da bude finansijski kompezovan plaćanjem ugovora od strane kluba.

3. Igrač će imati pravo pronaći klub bez ograničenja van bilo kojeg prelaznog roka.

4. Ove reforme se odnose na medjunarodni i domaći nivo.

Aktivno učešće u raspravi o svim ovim problemima uzeo je Predsjednik FIFPro-a divizije Evropa Bobby Barnes koji je izmedju ostalog istakao da je osnovno pravo igrača da budu plaćeni u skladu sa uslovima u njihovim ugovorima i tu nema pogovora, kao i glavni sekretar FIFPro-a Theo Van Seggelen koji je rekao: „ Ono što su klubovi i liga predložili će stvoriti još veću neravnotežu izmedju igrača i njihovih poslodavaca“ , kao i da je mišljenja da ECA i EPFL pokušavaju manipulisati situacijom koja im već pogoduje.

Rezultat skupštine je suspendovanje pregovora na neodredjeno vrijeme u kojem će FIFPro nastojati da ispravi jedan od najvećih problema u profesionalnom fudbalu tj. nedostatak poštovanja  klubova prema igračima i njihovim ugovornim obavezama.

Revija SPFCG - Fer igra br. 6

 U novom broju revije izdvajamo tekst "Pokaži rasizmu crveni karton":

 Svi ljudi su rođeni jednaki“, jedna je od najčešće upotrebljavanih fraza u istoriji čovječanstva. Nažalost, događaju se incidenti, koji obesmišljavaju ovih pet riječi. Ni fudbal nije imun na to... FIFPro godinama unazad vodi različite kampanje u borbi protiv rasizma u fudbalu, a od 23. decembra kampanje takve vrste radiće sa grupom „Pokaži rasizmu crveni karton“, sa kojom će u naredne tri godine usko sarađivati u kampanjama posvećenim anti-rasizmu i borbi protiv diskriminacija bilo kakve vrste. „Promocija borbe protiv rasizma je na visokom mjestu naše agende naredne godine. Tražićemo od naših članica da svako u svojim zemljama napravi plan aktivnosti u ovoj izuzetno značajnoj kampanji, tako što će se povezati sa iskusnim nevladinim organizacijama, koje imaju iskustvo u ovakvim

akcijama“, rekao je Toni Higins, portparol odsjeka FIFPro-a za anti-rasizam.

Izbor idealnog svjetskog tima 2014. godine

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) i Sindikat profesionalnih fudbalera (FIFPro) izabrali su juče idealni svjetski tim u 2014. godini na osnovu glasova preko 23 hiljade fudbalera iz 58 zemalja svijeta.

U najširoj anketi koju je moguće sprovesti tako je odlučeno da najbolji svjetski tim u 2014. godini čine golman Nojer, defanzivci Lam, David Luiz, Serhio Ramos i Tijago Silva, vezisti Kros, Di Marija i Inijesta, te napadači Roben, Mesi i Ronaldo.

Četvrtu godinu zaredom, najbolji svjetski tim birali su i crnogorski fudbaleri. U anketi koju je sproveo Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG) glasalo je čak 276 igrača iz Crne Gore, i to iz svih 12 prvoligaških klubova, te nekoliko timova iz Druge lige.

Kako su glasali naši fudbaleri?

Idealni svjetski tim sastavljen od glasova crnogorski igrača razlikuje se od najboljeg svjetskog tima u četiri fudbalera. Crnogorci su vjerovali igračima iz bivše Jugoslavije, pa je umjesto Davida Luiza mjesto u odbrani zauzeo Srbin Branislav Ivanović iz Čelzija, umjesto Tonija Krosa poziciju u veznom redu zauzeo je još jedan Srbin iz redova "plavaca", Nemanja Matić, dok je poziciju Anhela di Marije, po glasovima Crnogoraca, zauzeo Hrvat iz Reala Luka Modrić.

Izgrači iz domaćeg šampiona su, takođe, više su vjerovali Šveđaninu bosanskih korijena Zlatanu Ibrahimoviću nego Arjenu Robenu u napadu.

Idealni svjetski tim na osnovu glasova crnogorskih fudbalera tako sačinjavaju: Manuel Nojer - Fillip Lam, Tijago Silva, Serhi Ramos, Branislav Ivanović - Nemanja Matić, Luka Modrić, Andres Inijesta - Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović.

 

Socijalni dijalog u fudbalu

Predstavnici najuticajnijih fudbalskih organizacija sastali su se sa ljudima iz FSCG, crnogorskih klubova i Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, a tema je bila - socijalni dijalog u fudbalu.

Riječ je o implementaciji dokumenta o ispunjavanju minimalnih standarda u ugovorima profesionalnih fudbalera, koji je usvojen prije dvije godine, i koji je verifikovala i Evropska komisija.

Detaljnije na linku ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=0Gv0bd5omRM