Fudbal na granici izdržljivosti

Fudbal na granici izdržljivosti

Povodom, u poslednje vrijeme, primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova,...

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

Na vanrednoj generalnoj skupštini FIFPro-a održanoj 19. i 20. juna bilo je prisutno 65...

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG), tradicionalno, šestu godinu zaredom,...

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

21 – 22.maj 2019 u Madridu je održana Generalna skupština evropske divizije FIFPro-a....

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

3 – 5.april 2019. FIFPro je bio domaćin trodnevne Konferencije o profesionalnom razvoju...

 • Fudbal na granici izdržljivosti

  Fudbal na granici izdržljivosti

  Monday, 19 August 2019 00:52
 • U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  U Amsterdamu održana vanredna Generalna skupstina FIFPro-a

  Sunday, 30 June 2019 11:20
 • Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Svečano proglašenje NajTima i Najboljeg igrača I CFL 2018/2019

  Tuesday, 28 May 2019 22:09
 • GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  GENERALNA SKUPŠTINA EVROPSKE DIVIZIJE

  Sunday, 26 May 2019 21:00
 • U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  U Amsterdamu održana Konferencija o profesionalnom razvoju igrača

  Monday, 08 April 2019 20:34

Socijalni dijalog u fudbalu

Predstavnici najuticajnijih fudbalskih organizacija sastali su se sa ljudima iz FSCG, crnogorskih klubova i Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, a tema je bila - socijalni dijalog u fudbalu.

Riječ je o implementaciji dokumenta o ispunjavanju minimalnih standarda u ugovorima profesionalnih fudbalera, koji je usvojen prije dvije godine, i koji je verifikovala i Evropska komisija.

Detaljnije na linku ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=0Gv0bd5omRM

FIFA FIFPro WORLD XI AWARD 2014

Fudbaleri Crne Gore su završili glasanje za najboljih 11 igrača svijeta – FIFA FIFPro WORLD XI AWARD 2014. Glasalo je 276 igrača, i glasački listići su poslati u Holandiju, gdje se sumiraju glasovi od ukupno 70.000 igrača iz čitavog svijeta. Svečano proglašenje naj-tim 2014-te godine biće održano 12. Januara 2015. u Cirihu.


 -Glasaju fudbaleri iz kluba "Budućnost"-

Zaključci sa Kongresa u Tokiju

Na Kongresu FIFPro-a, održanom od 28 do 30.novembra u Tokiju, doneseni su zaključci koji se odnose na oblasti od ključnog značaja kako na radno-pravni status fudbalera, tako i na razvoj fudbala uopšte.


Zaključak koji naišao na najveći medijski odjek u svijetu se odnosi na pokretanje zajedničke borbe Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), Svetskog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFpro) i Interpola protiv namještanja utakmica. Cilj ove kampanje, jeste da ukaže na opasnost od namještanja rezultata mečeva, kao i da obezbijedi pravu edukaciju igračima kako bi oni mogli da prepoznaju, odupru se i prijave pokušaje korupcije. Kampanja predstavlja posvećenost FIFA, FIFPro i Interpol da proaktivno zajednički rade na eliminaciji namještanja mečeva na svim nivoima fudbala. Iako je kampanja prvenstveno usmjerena na fudbalere, ona se takođe odnosi na sve interesne strane u fudbalu, uključujući trenere, sudije, klupske i zvaničnike fudbalskih saveza. Moto pod kojim se sprovodi kampanje je „ Prepoznaj, odupri se, prijavi – Reci ne namještanju mečeva“ . Članice FIFPro će svaka u svojoj zemlji odpočeti razgovore sa fudbalskim savezom, nacionalnom kancelarijom Interpola i policijom oko formiranja radnog tijela koje bi sprovodilo kampanju na nacionalnom nivou.


Ove tri organizacije su za pocetak akcije borbe protiv namještanja pripremile DVD - u kojem su snimljene izjave Frenka Lamparda, Kolo Turea i Branislava Ivanovića, koji će igračima pomoći da se bore protiv nameštanja. 

 

Sljedeći Zaključak se odnosi na zabranu vlasništva treće strane (TPO). FIFPro izražava zadovoljstvo da se nakon višemjesečnih intenzivnih pregovora kroz rad Radne grupe o TPO i tekućom diskusijom sa UEFA, da je FIFA konačno prihvatila naš poziv da se zabrani vlasništvo treće strane. Iako je potpisivanje Sporazuma prvi korak ka ostvarenju našeg cilja, FIFPro će sa velikim interesovanjem ćemo pratiti detalje implementacije.  FIFPro neće prihvatiti dugačke rokove tranzicije ka zabrani TPO, jer je to prioritet i očekujemo jasne rezultate do kraja godine. FIFPro ponavlja da je preduzimanje hitnih I konkretnih koraka ka zabrani TPO jedini mogući način rada zbog fundamnetalnih zloupotreba sistema za transfer igrača i posvećenost sveukupnim reformama tog sistema je osnažena i Odlukom Izvršnog odbora FIFA.

 

Sve učestaliji oblici verbalnih napada i vrijeđanja fudbalera na rasnoj osnovi, kao i drugi oblici diskriminacije je društvena anomalija protiv koje će se FIFPro konstatno boriti je takođe zaključak sa Kongresa u Tokiju. Zato se pokreće Kampanja pod nazivom “Pokaži crveni karton rasizmu” koja će se sprovesti u svim zemljama članicama FIFpro-a. Bilo koji oblik diskriminacije prema fudbalerima mora biti sancionisan od strane sudija i organizatora takmičenja. UEFA Protokol o tri koraka ovlašćuje sudije da prekinu meč i nalože da se preko razglasa saopšti upozorenje da se meč neće nastaviti ukoliko se ne prekine nedolično ponašanje navijača.

FIFPro insistira da su sudije po instrukciji rukovodećenih tijela fudbala odgovorne u primjeni takvih mjera. Takođe je jasno da igrači imaju pravo da prosude u datoj situaciji da li je protokol adekvatno primjenjen u cilju njihove zaštite od diskriminacije.

 

Zaključeno je da i nakon dvije godine od potpisivanja Sporazuma o primjeni jedinstvenog obrasca koji sadrži Minimum zahtjeva za ugovore fudbalera, a koji je potpisan od strane FIFPro, UEFA, EPFL (Zajednica ligaša Evrope) I ECA (Asocijacija klubova Evrope), isti nije zaživio u mnogim zemljama. U saradnji sa UEFA, FIFPro će u narednom periodu raditi na preduzimanju konkretnijih mjera u vezi primjene ovog usvojenog Standarda.

 

Dodjela organizacije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022 Kataru je izazvala brojne kontroverze u svijetu fudbala. FIFPro, ne želeći da ulazi u razloge koji su prevagnuli da se prvenstvo održi baš tamo, na Kongresu u Japanu je donijelo Zaključak koji se odnosi na  neprihvatljive termine odigravanja utakmica. Zdravlje igrača je oblast o kojoj FIFpro neće pregovarati, ni pristajati na bilo kakve kompromise. Imajući razumijevanja za različite komercijalne interese da se Svjetsko prvenstvo održava u ljetnjim mjesecima, FIFPro naglašava da su zdravlje i bezbjednost igrača na prvom mjestu, i da je nedopustiv bilo kakav rizik po tom pitanju. Sektor za zdravstvo FIFPro-a je na osnovu nalize zaključio da su jedini mogući termini za odigravanje utakmica u toj zemlji u januaru i februaru nakon 17 časova.

 


Zbog učestalih radnih prava fudbalera, takođe je zaključeno da je neophodno potpisivanje kolektivnih ugovora, kao najdjelovornijeg mehanizma za zaštitu i definisanje prava i obaveza kako klubova, tako i igrača. Članicama FIFpro-a koje do sada nijesu potpisale Kolektivni ugovor, sugerisano je odpočnu pregovore sa socijalnim partnerima koji bi rezultirali potpisivanjem ovog vida ugovora.

Revija SPFCG - FER IGRA broj 5

Revija Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore 

FER IGRA  broj 5. Podgorica, oktobar 2014.

Elektronsku verziju novog broja revije možete pogledati/preuzeti ovdje, ili klikom na sliku ispod.